Recept Citroen-Bieslook Mayonaise

Een week of twee geleden werd ik – op basis van dehardegarde – gevraagd of ik intresse had om 1 maal per maand een culinaire blogpost voor de Bijenkorf te schrijven. Dat leek me leuk dus heb op hun verzoek een proef blogpost geschreven. Net als een reeks andere culinaire bloggers overigens. Helaas ben ik op basis van deze post niet geselecteerd. You win some, you loose some.

Toch zonde om mijn post in de vuilnisbak te gooien dus publiceer ik hem hieronder alsnog. Het recept om zelf de citroen bieslook mayonaise te maken staat helemaal onderaan overigens.

Jordanese Oma’s en Garnalen.

Vorige week heb ik een nieuwe woning betrokken in de Amsterdamse Jordaan. Op maandag en zaterdag is daar markt voor de deur en schijnt de voorjaarszon. En omdat de koelkast na de verhuizing nog helemaal leeg was heb ik me met frisse tegenzin tussen de langzaam lopende Jordanese oma’s begeven om boodschappen te doen.

Markt maakt me blij, inspireert me en doet me aan mijn jeugd denken. En er is op culinair gebied niets lekkerder dan de mierzoete smaak van jeugdsentiment. Een zure bom voor een gulden terwijl mijn vader een haring eet. En als ik tegenwoordig zelf een haring aan de stal haal, koop ik eigenlijk altijd ook een zure bom. Helaas heb ik nog geen zoon dus meestal geef ik die bom weg aan de tandeloze straatkrant verkoper. Die zal wel denken dat ik gek ben.

Hoe dan ook, die Hollandse viskraam zit vol met jeugd herinneringen. Eigenlijk zit bijna mijn hele familie in die stal. Mijn vader met zijn zure bom, mijn oma met haar panharing, de peper makreel van ome Rinus en mijn moeder met haar pel garnalen. Die pel garnalen ga ik even op door. Mijn moeder kocht ze elke zaterdag en zat ze dan ’s middags samen met mij en mijn broertje te pellen. ’s Avonds kwamen ze dan op tafel bij het brooddiner. Garnalen pel je overigens op een krant. Bij voorkeur op een oude telegraaf. Garnalenvissers lezen de Telegraaf, niet het NRC.

Naast het feit dat pel garnalen jeugdsentiment zijn, zijn het ook de lekkerste schaaldieren die je kunt kopen. Vergeet die melige gamba’s, die smakeloze rivierkreeftjes en die afgrijselijke, waterige Noorse garnalen. De Hollandse garnaal is de absolute koning onder de schaaldieren. Ik geef toe, het is een klus, een pond garnalen pellen. Maar ze zijn honderd keer lekkerder dan hun gepelde broertjes. Die gepelde broertjes zijn namelijk veel minder vers. Die worden, als pel garnaal, gewoon hier in Nederland gevangen. Als ze als gepelde garnaal verkocht moeten worden gaan ze tegenwoordig naar Marokko. Het duurt een dag voor ze daar zijn. Nog een dag om te pellen en weer een dag in het vliegtuig naar huis. Als je ze vervolgens bij je viskraam koopt zijn ze – in het beste geval – dus drie dagen oud. Een ongepelde garnaal is in het beste geval een paar uur oud. En dat proef je!

Helaas zijn ze steeds moeilijker te krijgen tegenwoordig. We hebben het te druk om te pellen en kopen ze dus niet meer. Maar dat is onzin. Ze zijn namelijk lekkerder en goedkoper en dat pellen doe je gewoon met die telegraaf op schoot terwijl je naar DWDD of POW News kijkt. Bovendien hoef je met garnalen eigenlijk niets te doen. Ze zijn al gekookt en je hoeft ze alleen nog op te eten.

Ik kwam ze dus tegen op die Jordanese markt vorige week en heb een half pondje gekocht. Daar blijft net iets meer dan één derde deel van over. Iets meer dan een ons in dit geval. Aangezien mijn halve keuken nog in verhuisdozen zat moest het even simpel. Wat knoflook toast gemaakt en een beetje citroen/bieslook mayo met mijn beste vriend de staafmixer. Met een staafmixer kun je namelijk heel gemakkelijk zelf mayonaise maken. Garnaal op toast, citroen mayo er op. Glas vette witte wijn inschenken en hop, op het nieuwe balkon zitten. Kijken naar de Jordanese Oma’s beneden.

Citroen/bieslook mayonaise zelf maken:

  • 2 eidooiers
  • Eetlepel citroensap
  • ½ eetlepel Franse mosterd
  • 250 ml zonnebloem olie
  • ½ eetlepel citroenzest (geraspte citroenschil)
  • 1 eetlepel fijn gesneden bieslook
  • Zout, peper

Doe de eidooier, mosterd en citroensap in de mengkom van je staafmixer. Het is belangrijk dat het de smalle mengbeker van je staafmixer is en niet een bredere mengbeker. Meng die ingrediënten even kort. Zet je staafmixer op de bodem van de mengbeker en voeg nu rustig de olie toe. Laat de staafmixer even draaien op de bodem tot de mayo begint te binden. Daarna trek je hem heel langzaam omhoog door de olie zodat de mayo zich van beneden naar boven bindt. Tot slot breng je je saus op smaak met de citroenzest (eventueel eerst even blancheren, dan wordt het minder hard), de bieslook en zout en peper.

Mocht je mayo in de schift gaan tijdens het bereiden begin je opnieuw met eidooiers,  wat citroensap en mosterd. Daar voeg je vervolgens je geschifte mengsel aan toe in plaats van olie.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>