Recept Witlof salade met Granny Smith, krokant spek, kaas en walnoot

Oke, ik geef het toe. Deze heb ik gejat! Ik zag hem op TV en heb het gemaakt. Helaas was er echt niets op aan te merken. Het was zelfs beter dan mijn eigen witlof sla. Daarom dus deze op dehardegarde ipv mijn eigen slaatje.

Ik ben zelf helemaal gek op witlof. Gezond, fris, makkelijk en goedkoop. Lekker met rozijntjes, walnoot en een appeltje. Wat wil je nog meer. En met het feit dat dit klassiek receptje binnen een kwartiertje op tafel staat, is er helemaal geen reden meer om het niet te maken.

Qua auteursrechten is het wel wat lastig. Ik verander namelijk (bijna) niets. Daarom link ik maar even door naar het echte recept. Bij wijze van bron vermelding. Ze hebben een leuk videotje op hun site waarin het hele recept uitgelegd wordt. Credits naar het gezellige Vlaamse mannetje dus.

  • Personen: 4
  • Tijd: 20 min.

Ingrediënten:

  • 4 plakken spek
  • 3 stronkjes witloof
  • 1 groene appel (Granny Smith)
  • 50 g walnoten
  • 200 g belegen kaas in blok (bijv. boeren kaas (met smaak!))
  • 1 sjalot
  • rozijnen
  • optioneel: kervelpluksels (wilde of Romeinse kervel)
  • 3 eetlepels zure room
  • scheutje appelsap
  • scheutje ciderazijn
  • scheutje walnotenolie
  • honing
  • peper
  • zout

Bereiding:

De oven voor verwarmen op 180 graden en de reepjes spek op een vel bakpapier in een minuut of 10 in de oven knapperig laten worden. Tussendoor ff de dressing in elkaar flansen door de zure room, appelsap, een goede scheut walnotenolie, een scheutje appelazijn en de honing bij elkaar te gooien en de staafmixer er door te halen. Op smaak brengen met zout en peper.

Daarna de witlof choppen in wat chaotisch nonchalante stukken. Snap je?

In een kom mikken en ongeschilde,  julienne gesneden appel, de rozijnen, gehakte walnoot en tuinkers er bij. Dan nog even de sjalot ultra dun snijden en eventueel wat kerel toevoegen. De sjalot ook trouwens.

Tijd voor de kaas. Lekker snippers van snijden, raspen of dunschillen en samen met de (tussendoor) in stukjes gesneden spek ook bij de sla mengen. Dressing er over en meteen serveren.

Klassiek en heerlijk! Of heerlijk klassiek.

2 comments to Witlof salade met Granny Smith, krokant spek, kaas en walnoot

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>