Recept Wentelteefjes

Wentelteefjes – of ‘turning bitches’ zoals mijn horeca collega’s ze allemaal noemen – zijn een oud Hollandse manier van rest brood verwerken. De Fransen doen het ook maar dan heet het ‘Pain Perdu’. Ook grappig, maar minder.

Deel van het succes schuilt dan ook in het gebruik van oud brood. Met vers brood worden ze te zompig en gaan ze heel snel stuk. Maar goed gemaakt zijn ze minstens net zo warm, zoet en troostrijk als Oma’s volle boezem van 30 jaar terug.

Hollandse Haute Cuisine met een vleugje weemoed en veel bruine basterdsuiker.

 • Personen: 4
 • Tijd: 15 min.

Wentelteefjes

 

Ingrediënten:

 • 2 grote eieren
 • 3 dl melk
 • 8 oude (casino) boterhammen. Het hoort met wit geloof ik maar ik vind het met lichtbruin lekkerder. Iets mee ‘body’
 • snufje zout
 • bruine basterdsuiker
 • kaneelpoeder
 • paar klontjes roomboter

Voorbereiding:

Voor we echt aan de slag gaan met de teefjes wil ik het eerst nog even over koekenpannen hebben. Die pan moet namelijk net zo oud zijn als je oma. Dat is een beetje overdreven maar, als het maar geen nieuwerwetse Herman den Blijker of Jamie Oliver troep is.

Koop voor een paar euro een gietijzeren koekenpan van de goedkoopste serie van de Buyer. Voor slechts 16 euro heb je een zeer professionele, top pan. Je wil nooit meer anders! Geen gelul met Tefal lagen die kapot gaan en aluminium dat veel te ongelijkmatig heet wordt. Dat is voor consumenten zonder kennis, die een blokker kortingsbon op de huishoudbeurs hebben gekregen. Voor Anthony Bourdain en zijn bende piraten is echt alleen gietijzer (of koper natuurlijk, maar dat is wat duur) goed genoeg.

Gietijzer even goed inbranden en nooit schoonmaken met afwasmiddel. Dan creëer je een soort van natuurlijke antiaanbaklaag. Niet geschikt voor lang en nat sudderen maar zhooooooo fijn voor malse biefstuk, een lobbig boeren omeletje, en wentelteefjes natuurlijk. Alles wat lekker heet dicht geschroeid dient te worden.

Zo; dat was even de (niet gesponserde!) pannen tip van Chef.

Bereiding:

Kluts het ei en de melk samen kort los in een diep bord of vierkant bakje. De meeste recepten voegen nu ook al kaneel toe maar dat vind ik niks. Het drijft namelijk op het mengsel en dus zit de eerste boterham onder en de laatste niet. Verder kan het wat aanbranden en bitter worden tijdens het bakken. Ik strooi het er dus pas later over. Maar voel je vrij om te experimenteren. Beetje zout doe ik er ook altijd bij. Komt het ei goed los en contrasteert straks lekker met de suiker.

Zet die lekkere (ingebrande) ijzeren pan op het vuur en doe een klontje boter in de pan. Middelhoog vuur. De pan moet goed heet worden om de teef dicht te schroeien maar niet zo hoog dat de boter verbrand, en de boterham ook. Je moet een beetje ‘feeling’ krijgen, net als met pannenkoeken. Als de pan toch te heet wordt, haal je hem kort van het vuur en/of voeg je nog een klontje boter toe om te koelen.

Boterhammen even in het mengsel gooien en even laten doordrenken. De meeste mensen snijden de korstjes er trouwens af. Dat is wel wat mooier maar ik vind die korstje juist wel lekker. Zelf kiezen dus. Met of zonder korstje in de pan en een beetje spelen met de hoogte van het vuur. Paar minuten laten gaan (beetje geduld hebben) en omdraaien. Zelfde verhaal en hup, uit de pan. Schuin doorsnijden en bestrooien met beetje kaneel (kaneellekkerzijn …) en flink bruine suiker.

Heerlijk als lunch maar ook als dessert kan de wentelteef goed uit de voeten. Combineer het in dat geval met bijvoorbeeld kaneelijs en iets van Cognac-room of zo. (Slagroom en wat suiker opkloppen en als het lobbig is, scheut cognac er door spatelen.) Misschien nog een stoofpeer er naast? Of een geflambeerde perzik?

Eten kan zo lekker zijn!

 

De korte mobiele versie van dit wentelteefjes recept:

Klop een ei en wat melk los in een kommetje. Haal er een paar oude boterhammen doorheen en bak die in een pan met roomboter aan beide kanten bruin. Bestrooien met wat suiker. Eet smakelijk. ;-)

2 comments to Wentelteefjes

 • Hoi Olwin, bedankt voor je leuke complimentje. Een beetje humor hoort er bij in de keuken. Koken is vooral leuk, en veel boeken / sites / koks nemen zichzelf soms net iets te serieus naar mijn mening.
  En verder: ik heb wel anti-aanbak pannen, namelijk die van Ikea, van 1 euro 50. Voor mijn vis onder meer. Daar doe je dan 6 maanden mee en dan koop je weer een nieuwe. Volgende keer dat ik bij Ikea ben gaan ik die grillplaat bekijken. Goede tip, net als de oven op 70 graden.
  Groet, Vincent

 • Olwin

  Mijn jongens vinden het heerlijk erg vermakelijk hoe jij over pannen begint. Ik heb na vele jaren nu ook weer een gietijzere pan,…naast al dat andere wat je benoemt. Tevens bij Ikea een grill bakplaat van gietijzer voor weinig! Ik zet tevens de oven even aan op 70 C want dan blijven ze allemaal warm! Onze papadag kent vaak vele kookkunsten!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>