Recept Tiramisu (van lange vingers of cantucchini)

De Italiaanse dessert klassieker. Wie kent hem niet. Zelf vind ik dat er betere dessert bestaan maar ik maak hem graag voor mijn meisje. Daarom houd ze van me. Mijn tiramisu is het geheim; al die andere zaken schijnen er (op dat moment i.i.g.) niet meer toe te doen. Afrodisiacum pur sang. Tiramisu betekend overigens: “neem me op”. Dat klopt dus wel.

Zelf maak ik hem ook wel met Cantuccini koekjes in plaats van lange vingers.

  • Personen: 4
  • Tijd: 30 minuten bereiden
  • Tijd: 120 minuten opstijven

tiramisu

Ingrediënten:

  • 5 eieren
  • 180 gram basterd suiker
  • 250 gram mascarpone
  • 2,5 dl koude espresso / zeer sterke koffie
  • 3 el cognac of eigenlijk (zoete) marsala
  • pak lange vingers. Stuk of 40 a 50. Voor de cantuccini variant heb je meestal net iets meer nodig. Stuk of 60.
  • stuk chocola om te raspen. Puur is het beste. een kleine 100 gram of zo.

Bereiding:

Zet de koffie en laat afkoelen. Splits de eieren in wit en geel. Klop de dooiers door de suiker tot een mooie schuimige massa. Voeg dan de mascarpone toe en weer kloppen tot het mooi glad is.
Klop vervolgens (met een mixer gaat het sneller) de eiwitten licht stuif. Zorg dat alles vetvrij is, anders lukt het niet. Het eiwit moet mooie zachte pieken vormen.
Pak een mooie (vierkante) schaal en gooi de koffie en de cognac bij elkaar. Doop de lange vingers in de koffie mix en leg ze in de schaal. De langevingers moeten goed vochtig worden maar niet zo nat dat ze breken. Beetje oefenen en dan lukt dat snel.
Als de bodem van de schaal bedekt is met (ongeveer de helft) van de koekjes smeer je de helft van de mascarpone uit over de lange vingers. Dan de tweede laag vingers en vervolgens de tweede laag mascarpone. Uiteraard kun je ook een kleiner schaaltje nemen en meer lagen maken. Of gewoon dubbele hoeveelheid ingrediënten en meer lagen. Ik vind twee lagen genoeg.
Als je klaar bent met bouwen, strijk je de mascarpone (met een pannenkoekmes) glad en zet je de schaal minstens 2 uur in de koelkast. Vlak voor het serveren bestrooi je de schaal nog met de geraspte chocolade. Ik vind het mooi als het grof geraspt is en het bijna krullen zijn. Maar sommige mensen vinden fijn lekkerder. Fijn is meer klassiek.

Dat is hem. Simpel toch?

De reden dat ik niet zo’n fan ben van tiramisu is dat ik het een beetje te zalfig vind. Er zit niet echt een bite in. Om die reden maak ik af en toe ook wel tiramisu van cantuccini koekjes. Die zijn wat harder en geven je tiramisu daardoor net dat beetje meer lef. Werkt precies hetzelfde maar je gebruikt cantuchini ipv langevingers.

1 comment to Tiramisu (van lange vingers of cantucchini)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>