Recept Tarte Tatin = taart met gekarameliseerde appel

De taart is bedacht door twee lijpe fransoose die de taart per ongeluk op hun kop bakte. En dat doen die franse dus nog steeds. Het deeg wordt hierdoor knapperiger terwijl de appels in de suiker lekker liggen te karameliseren. De zusters Tartin zijn overigens de schuldige.

Met appels is de klassieke bereiding. Zelf vind ik de taart eigenlijk lekkerder met verse abrikozen. Die hebben iets meer zuur dan een appel. Wat mooi gaat met de karamel. Zelfde recept maar dan met halve abrikozen i.p.v. plakjes appel. 10 a 15 stuks heb je nodig. Afhankelijk van de grote van je pan.

  • Personen: 6
  • Tijd: 60 min.

tarte-tatin_v2

Ingrediënten:

  • 4 a 6 plakjes bladerdeeg
  • 5 appels (goudrenetten of zo)
  • ongeveer 200 gram suiker
  • ongeveer  150 gram boter
  • snufje kaneel (kanheel lekker zijn)
  • eventueel een scheut cognac of vieux of zo.

Bereiding:

Schil de appels, snij ze door de helft en haal de klokhuizen er uit. Snij de helften vervolgens in plakken van ongeveer een centimeter dik. Pak een gietijzeren steelpan of een andere ondiepe pan of schaal die in de oven kan. Zeker geen springvorm gebruiken! Dat wordt kledderen.

Vervolgens zet je een andere (steel)pan op het vuur en smelt je er een klont boter in. 50 of 100 gram of zo. Gooi daar 50 a 100 gram suiker bij. Net iets meer suiker dan boter.  Als de boel een beetje begint te sudderen strooi je er ook naar smaak kaneel door. Let op! Laat het boter suiker mengsel niet te bruin worden. Je kunt nu overigens ook de scheut drank er door gooien. Creme de caisis is ook lekker. Port kan vast ook. Maak er maar wat van. Ontdooi ondertussen de plakjes bladerdeeg

Als de boter wat bruin is doe je de appeltjes er bij. Voorzichtig met een houten spatel doorroeren of een beetje met de pan schudden. De plakjes moeten heel blijven. Even twee minuten laten warm worden en de karamel de appels laten bedekken.Er komt redelijk wat sap uit de appels. Dat zit nu in deze pan en niet in je taart. Dat vocht maakt je bladerdeeg namelijk klef.

Dan zet je de pan uit en pak je de pan of schaal die in de oven kan en zet je deze op het vuur. Weer een klontje boter en net iets meer suiker. (50 en 75 gram dus). Even laten smelten en niet bruin laten worden. Zet het vuur uit. Leg nu de partjes appel in een rondje mooi als dakpannetjes.  In het midden kun je een halve appel doen of zo. Of opvullen met de kapotte stukjes. Als je de appels een aantal maal rond hebt gelegd en ze op zijn ga je richting bladerdeeg. Plak de plakjes aan elkaar met een beetje water.

Tot slot leg je de deeglap over de pan. Je kunt het er een beetje overheen laten hangen of een beetje naar binnen steken. De eerste variant is beter wat mij betreft, omdat het deeg dan niet klef wordt. Het moet de appels wel sluitend afdekken in ieder geval. Vervolgens prik je met een vork een aantal gaatjes in het bladerdeeg. Belangrijk! Dan kan het vocht dat nog uit de appels komt ontsnappen en blijft het deeg beter knapperig.

Zet het hele gevaarte in een op 225 graden voorverwarmde oven en laat het daar ongeveer 20 tot 25 minuten bekokstoven. Tot het deel mooi krokant gebakken is. Haal de pan uit de oven en draai hem meteen om op een bord. Doe dit snel en in 1 ruk. Anders zakken de appels naar 1 kant. Volgens het commentaar van Ron, onder het recept is het beter om 5 minuten te wachten. Dat maakt het geheel iets stabieler inderdaad, maar wacht niet te al te lang. Als de karamel teveel uithardt blijven de appels aan de pan plakken.  

Beetje af laten koelen. De karamel stolt nu. Puntje snijden (als de taart nog net een beetje warm is, is hij natuurlijk het lekkerst) en als je voor klassiek gaat serveer je het met een bolletje kaneel ijs. Een lik crème fraîche, hangop is ook heerlijk. Slagroom of vanille ijs kan natuurlijk ook maar dat is meer voor bij Hollandse appeltaart.

Zo, dat was een lang recept.

 

 

17 comments to Tarte Tatin = taart met gekarameliseerde appel

  • Ptjuh

    Oké, vraagje, in wat voor pan/schaal kun je dit maken?
    Ik heb volgens mij alleen een gietijzeren braadpan die zowel op het vuur als in de oven mag? Het klinkt wel erg lekker….

  • Kitty

    Hij is top heb hem na het omdraaien nog even onder de grill gezet voor iets meer kleur !!

  • Andrea

    De tarte tatin was overheerlijk!!!!

    Bij de ingrediënten staat alleen de boter niet vermeld. (tip)

    Bedankt!

  • Ellen

    Perhaps you should get your facts right ;)
    Het is zeker niet perongelijk gegaan, het op de kop bakken, maar het deeg is bij de eerste bakpoging wel perongelijk verbrand. De appels toen niet en die hebben ze herbruikt en onderop gelegd en het deeg erover gedaan om te voorkomen dat de appels wel zouden verbranden bij de 2e poging.
    Kon het niet laten om dat stukje recht te zetten als echte francofiel en docent Frans die dol is op koken en bakken ;)

  • Bébé

    Hallo Vincent,

    Wat een leuk recept!!
    Ik heb hem net uit de oven, nu dus even 5 minuten wachten en dan omdraaien.

    RUIKT HEEEEERLIJK!!!!

    Bedankt voor het recept.

    Groeten Bébé

  • Philo

    Hi, heb zojuist de tarte tarten uit de over gehaald, maar de Apple’s beleven aan de bodem hangen. Wat deed ik verkeerd? Heb de oven ook tussendoor lager gedraaid, want het stond te verbranden. Dank voor je antwoord bij voorbaat!
    Overigens, de smaak is natuurlijk heerlijk!

    Tip: de “saus” waarin de appels gemarineerd worden, heb ik naderhand gebruikt om de bovenkant in te smeren. Vervolgens nog poedersuiker erop…..heerlijk!

  • Minke

    Met het vocht dat je over hebt van de appels (in de pan) kan je een sausje maken voor bij de taart. Moet het vocht in laten koken, beetje kaneel en citroensap erbij. Als je het van het vuur hebt gehaald kan je er nog wat crème fraiche bij doen. Zo heb je een beetje zure saus voor bij de zoete taart.

    Ga hem straks proeven, hoop dat het lekker is !

  • Edith

    Ik maak je recept voor de tweede keer en ik hoop dat t net zo lekker wordt als de eerste keer. Hij wordt in ieder geval niet helemaal hetzelfde toen greep ik t verkeerde potje kruiden ipv kaneel greep ik de nootmuskaat maar met wat kaneel erbij en een soort zweedse gluhwein kwam t dan toch echt meer dan goed. Nu gebruik ik koek en speculaaskruiden want de kaneel is op maar wel weer met een scheut zweedse gluhwein en oh ja ik gebruik ipv gewone suiker rietsuiker. Zo nu ga ik de taart eruit halen hij is bijna klaar.

    Edith

    • Hahaha! Heb hier erg hard om gelachen. Daar hou ik van, foutje maken en gewoon oplossen met wat creativiteit. Zo kom je tot de mooiste ontdekkingen. En … Zweedse gluhwein!? Je moet het net maar in huis hebben. ;-)

  • Ron

    Na het bakken 5 min wachten, karamel wordt iets minder vloeibaar.
    Bord OP de bakvorm en dan snel omdraaien.
    Zoals jij het omschrijft gaat het, zeker voor niet koks, absoluut fout.

    mvg, Ron

    • Goede tip Ron! Ik doe mijn best mijn recepten zo simpel en duidelijk mogelijk te maken / houden. Maar ze zijn altijd voor verbetering vatbaar. Fijn als mensen zoals jij reageren om de boel verder aan te scherpen.

      Bedankt!

  • Ik smeer het bladerdeeg niet in aangezien je hem toch omdraait. Bovendien heeft het slechts een visuele functie. Als je dat belangrijk vindt, pak je er een eitje bij. Als niet, doe je het zonder.

  • Mark

    Hij staat nu in de oven! Ruikt heerlijk.. ;)
    Maar moet je het bladerdeeg niet insmeren met ei?

    Ga hem zo lekker opeten!
    (Goeie tips btw)

  • Veronique Stern

    De tarte tatin uit je recept staat nu in de oven…hopelijk lukt het. Ruikt heerlijk! Goede tip van die aparte pan vanwege het vocht van de appels.

  • mono

    ga meteen proberen, het lijkt wel toveren, een beetje van dit en een beetje van dat. ben ik ook gek op.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>