Recept Sticky Toffee Pudding = Karamel Cake

Als ik een vrouw was zou ik dit eten wanneer ik ongesteld of zwanger ben. Karamel cake geeft zo’n mierzoete “comfort vibe”. Aangezien ik een man ben en dus niet ongesteld wordt, eet ik het gewoon als het ergens op de kaart staat. Of als ik zin heb om het te maken.

Een Engelse uitvinding, die Stiky Toffee Pudding. Dit, Fish and Chips en bacon verklaart het formaat van de gemiddelde Engelse vrouw op Tenerife. Maar goed, Nigella Lawson is er ook gek op en die is nog steeds ‘ lekker‘. Het kan dus wel; Sticky Toffee en sex appeal. Ik zorg voor de sticky shit, jij voor het sex appeal. Goed?

  • Personen: 6
  • Tijd: 50 min.


Ingrediënten:

  • 200 gram dadels zonder pit maar die kun je er natuurlijk ook zelf uithalen. Medjool dadels zijn het lekkerst. Die hebben van zichzelf al een redelijke karamel flavour.
  • 250ml zwarte thee (niet te sterk)
  • 1/2 theelepel “bicarbonate of soda“. Wij kennen het o.a. als zuiveringszout. Onder andere te krijgen bij de Natuurwinkel.
  • 90 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 175 gram zelfrijzendbakmeel
  • 1 theelepel mixedspice of anders koekkruiden
  • 175 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren (geklutst)
  • Eventueel beetje vanille essence. Kan ook zonder.

Voor de saus:

  • 125 gram lichtebruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels schenkstroop (Eigenlijk ahorn siroop – als je dan toch bij de natuurwinkel bent –  maar schenkstroop kan ook. )
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 2 dl slagroom

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de dadels heel fijn en breng ze samen met de thee aan de kook. Drie á vier minuutjes koken tot ze zacht zijn. Daarna die Engelse soda er door roeren en de pan van het vuur halen. Eventueel nog even de garde er in om er een samenhangend geheel van te maken.

Meng de boter met de suiker  – met een mixer – tot een gladde, romige massa. Daarna één voor één de eieren en vervolgens het bakmeel, de kruiden en vanille er door. Als dat een mooie substantie is geworden meng je de dadel prut er door. Het deeg is nu klaar en kan in een, ingevette platte ovenschaal gedaan worden. Dezelfde schaal waar je normaal brownies in maakt, zeg maar. Ongeveer een (dik) halfuur de oven in (afhankelijk van hoe diep je schaal is) en er uit als de bovenkant net stevig wordt. “Just firm to touch” zeggen de Engelsen.

Als de cake in de oven staat kun je de saus even in elkaar klussen. Smelt de boter in een klein pannetje en los vervolgens de suiker en de stroop daar in op. Pas op dat de suiker niet (ver)brand. Dan de slagroom erbij en zachtjes laten koken. Net zo lang koken tot je een mooie volle saus hebt. Meestal een minuut of 5, afhankelijk van hoe dik je hem wil.

Dan ben je er. Je serveert de toffee pudding altijd warm. Als je hem dus eerder hebt gemaakt warm je hem even op. Ik gooi hem altijd gewoon in de magnetron, paar minuten Tsjernobyl op de hoogste stand en klaar. Maar in de oven kan ook. Dan veel warme saus er over en eventueel een bolletje vanille ijs er naast. Wat kan ongesteld zijn toch heerlijk zijn.

1 comment to Sticky Toffee Pudding = Karamel Cake

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>