Recept Pasta Carbonara – Snel en bij mij ook met champignons

Hele snelle, klassiek Italiaanse pasta. Zelf maak ik carbonara meestal met tagliatelle maar met penne of spaghetti kan natuurlijk net zo goed. Helemaal klassiek maak ik hem overigens niet. Ik vind het lekker om er wat champignons door te doen en de room hoort er volgens mij eigenlijk ook niet in. Al doet bijna iedereen het zo. Feitelijk is Carbonara alleen met ei, spek en parmezaan. Zoals op de foto dus. Die in Italië gemaakt is in niet bij mij thuis. Ik hou niet zo van rauwe eidooiers …

  • Personen: 2
  • Tijd: 10 min.

pasta_carbonara

Ingrediënten:

  • 200 gram pasta
  • Stuk ontbijtspek (eigenlijk pancetta)
  • Half uitje
  • 1/3 doosje champignons
  • Scheut (koks)room (of een magere vervanger)
  • 75 gram geraspte parmezaan
  • 1 of 2 eieren
  • oregano

Bereiding:

Zet een pan water op voor de pasta. Beetje zout en olijfolie natuurlijk. Snij de spek in kleine blokjes of reempjes, zoals je dat ook bij zuurkool zou doen. Snij de uien in ringen en snij de champignons wat grof in plakjes. Doe de pasta in de pan en kook al dente. Bak gelijk het spek uit. Als de spek mooi krokant aan het worden is (maar nog niet helemaal is uitgebakken) doe je de uien en de champignons er bij. Ondertussen heb je natuurlijk de kaas al even geraspt.

Wanner de pasta klaar is giet je hem af. Even goed uitlekken en terug in de pan. Vervolgens het ui / spek  mengsel er door. Er mag best wat vet meekomen. Nu een scheut room en een ei. Als je kleine eieren hebt doe je er twee. Helft van de parmezaan, een beetje oregano (klein beetje dragon is ook lekker b.t.w) en als je zin hebt een heel klein scheutje truffel olie. Nu alles door elkaar roeren. Het idee is dat de warmte van de pasta nu de eieren doet stollen. Helaas lukt dat meestal niet omdat de pasta niet heet genoeg is en/of omdat je er teveel koude ingrediënten door roert. Ik zet de pan meestal heel kort – 20 a 30 seconden – nog even op het vuur terwijl ik goed roer. Dan weet je je zeker dat de eieren gestold zijn. Als je dit te lang doet gaat het echter teveel naar gewoon roerei smaken. Dat is zeker niet de bedoeling. Iedere Italiaan zal je vervloeken. Echt kort dus!

Verdeel de tagliatelle carbonara over twee diepen boren en maak af met de overgebleven parmazaan en zwarte peper. Mooie Verdicchio er bij en klaar ben je. Oh ja, en een tomaten sla misschien. Lekker met witte balsamico.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>