Recept Slagroomtruffels

Heerlijke Slagroom Truffels van Nina. Makkelijk, calorierijk en de ideale afsluiter van een feestmaal! Voor ongeveer 25 truffels. Eventueel om te vormen tot Chocolade truffels.

  • Aantal Truffels: 25
  • Tijd: 2 uur

truffels

Ingrediënten:

  • 200 gram kristal suiker
  • 1/2 liter slagroom
  • een snufje zout
  • 1 vanillestokje
  • 180 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 500 gram pure chocolade
  • cacaopoeder (je hebt echt een heel pak nodig, waar uiteindelijk maar heel weinig van wordt gebruikt)
  • spuitzak met gladde spuitmond
  • bakpapier

Bereiding:
Breng de slagroom met het snufje zout en het (in de lengte) opengesneden vanillestokje tegen de kook aan en laat het op een laag pitje of op een kookplaatje 20 minuten broeien (dus niet koken!), zodat de vanille in de slagroom trekt. Roeren hoeft niet. Haal nu de pan van het vuur en voeg de suiker toe. Roer net zo lang tot de suiker volledig is gesmolten. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur (voor de vulling van de truffels is het erg belangrijk dat de boter en de slagroom/suikerstroop op kamertemperatuur zijn, anders kan het mengsel gaan schiften). Doe nu de boter in een kom en mix net zo lang tot de boter licht van kleur is. Voeg nu beetje bij beetje de slagroom/suikerstroop toe en blijf nog even mixen. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit op bakpapier kleine, ronde of rechte vormpjes en vries ze in. Na drie kwartier zijn ze bevroren. Smelt ondertussen au-bain-marie (dit houdt in: in een pannetje, boven een pan met heet water verwarmen) de pure chocolade, totdat deze ongeveer 40 graden is. Haal het pannetje van het vuur. Dompel nu een voor een de vullingen, op een vork liggend, eerst onder in de gesmolten chocolade (je kan de overtollige chocolade van de vulling ?afkletsen? door de vork op het oppervlak van de chocolade te slaan) en dan in de cacaopoeder. Het handigste is om hiervoor een groot bord te gebruiken, zodat je de truffels goed kan rollen in de cacao. Haal niet meer dan 10 vullingen tegelijk uit de vriezer, anders smelten ze voordat je ze in de chocolade kan doen. Als de chocolade gestold is, kan je de overtollige cacao met een zeef van de truffels afschudden. Bewaar de truffels in de koelkast.

9 comments to Slagroomtruffels

  • Wilma

    Sorry vergeet te vermelden dat je maar paar drupjes pepermuntolie nodig hebt.
    Ik heb het destijds bij apotheek gekocht maar denk dat het ook bij reformzaak te verkrijgen is.

  • Wilma

    Heerlijk!, ik heb ze ook wel eens gemaakt met pepermunt olie erin, snoepen snoepen.

  • Tiny

    Ik heb ze vanmiddag gemaakt, had alleen geen vanillestokje dus maar een paar druppels vanille essence toegevoegd. Oh ja: ik heb de helft van de ingrediënten gebruikt, heb er al 20 grote truffels uitgehaald. En OH Oh Oh!!! Wat zijn ze LEKKER! Bedankt voor jouw recept! groetjes Tiny.

  • Liselotte

    Ik heb ze vandaag gemaakt, dankjewel voor het delen van dit recept! Ze zijn perfect gelukt en smaken voortreffelijk! Dit gaan we vaker doen!

  • diana

    Hallo Nina,
    Ik heb de truffels gemaakt met witte chocolade, dat ging prima. TOen ik ze met pure chocolade wilde maken, bleef de chocolade niet aan het slagroom/botermengsel plakken. Deze had ik een uur op laten stijven in de vriezer. Weet jij hoe dit kan?
    Ze waren overigens heerlijk!!

  • Nina

    Hoi Constance,

    De boter mag niet gesmolten zijn en de slagroom niet opgeklopt… De boter moet zacht genoeg zijn om te mixen. Als je de boter zo lang hebt geklopt tot deze bijna wit is uitgeslagen, scheutje voor scheutje de afgekoelde(!) slagroom erbij.
    Het mengsel kan te zacht zijn geworden door:
    a)teveel slagroom
    b)de boter is te warm geweest
    c)de slagroom is te warm geweest
    d)slagroom en boter zijn te warm geweest
    Je had het mengsel ook even in de koelkast kunnen zetten en dan weer mixen, of au bain marie, maar dan met ijskoud water, weggooien is idd zonde!
    succes!

  • Constance

    Op het begin ging het goed maar we konden geen vormpjes op het bakpapier maken omdat het mengsel veel te dun was.. terwijl we alles hebben gedaan hoe het er stond en ook op kamertemp. laten afkoelen. Dus we snappen niet hoe het nu moet. Het is ook niet duidelijk of het opgeklopte slagroom moet zijn of niet. Wij dachten niet opgeklopte slagroom. misschien komt het daardoor. Nouja bedankt voor het recept maar volgende keer wat duidelijker want nu moeten we alles weggooien best zonde.

    xx

  • Marieke en Nick

    hartstikke bedankt, helemaal perfect!
    Het was wel even stressen om de chocola er goed om heen te krijgen, maar het is uiteindelijk echt goed gelukt. Ik heb het gedaan met het vanille stokje en het zout, is allemaal prima gegaan. Wel gingen wij uit van 20 kleine truffels met de omtrek van ongeveer een 2 euromunt, fout gedacht! we hebben nu zo’n 40 à 50 truffels!

  • Anneke

    recept slagroomtruffels

    Zonder zout en zonder vanillestokje maken

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>