Recept Sateh Gambing (Javaanse Geiten Sate)

Originele Javaanse Sateh Gambing (of saté kambing, zoals sommige mensen het spellen) is geiten sate zoals ik die van mijn vader geleerd heb. Het geheim van de sateh zit ‘m eigenlijk in de santen.

  • Voorbereiden: 30 minuten
  • 1 nacht marineren
  • Bereiden: 30 minuten

sateh gambing

Ingrediënten:

  • Anderhalve kilo mals geitenvlees (of lamsvlees)
  • 1 blok santen
  • pakje asem (tamarinde)
  • stukje trassi
  • djahe = gedroogde gember (vers mag uiteraard ook)
  • ketoembar
  • djinten
  • ketjap
  • sap van 3 djeroek poeroet (limoenen)
  • plak goulah dajwa (javaanse suiker)

Bereiding:

Het geitenvlees (of lamsvlees) heel klein snijden Veel fijner dan de vieze kipsateh die je voorverpakt kan kopen. Als je geitenvlees neemt moet je vragen om een dwerg geit Die zijn het malst. Verder niet teveel stukjes vlees aan een stokje doen. Het geheim van de sateh zit ‘m in de santen (cocos) die een heel specifieke geur verspreidt als je de sateh roostert. Het geitenvlees marineren in het volgende mengsel:  Een blok santen oplossen tot een dunne soep;  een heel pakje Asem (tamarinde), oplossen tot een waterig papje en aan de soep toevoegen. Asem is plaatsvervanger voor azijn en maakt het vlees mals,  In de soep een klont trassi oplossen (wel laten oplossen!)  3 eetlepels Djahe – (gember, vers mag uiteraard ook), 2 eetlepels Ketoembar en een eetlepel Djinten toevoegen. In deze marinade het vlees, afgedekt in de koelkast minstens 12 uur laten marineren. Het recept boven lijkt me voldoende voor 1- 1,5 kilo. Bij het roosteren het vlees zo nu en dan bedruipen met opgeloste santen. Over het geitenvlees: de schattige dwerg geitjes uit kinderboerderijen worden na een jaar vervelend, gaan bokkig doen, stinken en zo,  en worden dan afgevoerd. Je kan ze dan krijgen bij de lokale noodslager – dat zijn slagerijen die koeien slachten die niet naar het abbatoir vervoerd kunnen worden (bijvoorbeeld omdat ze in het weekend zijn afgemaakt vanwege een ongeluk); ze adverteren met kreten als “slagerij Jansen, voor worstkoeien en wrakvee”. Over de satesaus: die uit een potje vind ik niet lekker, bij toko joyce, warung annie, whatever indische winkel verkopen ze sate saus (diverse soorten) die wel lekker is in poedervorm, aanmaken met water. Zelf satesaus maken: maak een mengsel van 1 dl ketjap, sap van 3 djeroek poeroet (limoenen), een theelepel djahe en een plak goulah dajwa (javaanse suiker)

Roosteren op een houtskool grill.

13 comments to Sateh Gambing (Javaanse Geiten Sate)

  • Denis Billaud

    vind de hoeveelheden in dit recept soms moeilijk te bepalen ;
    Heel pakje assem ? hele eetlepels van diverse kruiden lijkt mij een beetje erg veel voor 1 kilootje vlees .
    Hoe wordt de santen opgelost ? verwarmen of in water ?

    m.vr.groet ,
    Denis

  • Rob Lichtenberg

    In het recept wordt gesproken over “een heel pakje asem”.
    Ik heb in de toko een pakje Tamarindepulp (Assem) 90% van 450 gram gevonden.
    Is dat niet een beetje veel?

    Kan ik ook Santen (kokosmelk) gebruiken uit een blik van 400 ml?

  • Jacco

    Vorig jaar gemaakt. Het is even wat werk om de juiste ingrediënten te vinden maar wat was het fucking lekker! Sowieso op de BBQ bereiden!

  • Jessica

    Ik wil dit weekend saté gaan maken met behulp van dit recept. Maar hoelang moet ik de gemarineerde stokjes saté grillen? Heb geen houtskool grill, wel een gewone!

  • Xiaotian

    ‘Zoals sommige mensen spellen’..dat zijn de mensen die Indonesisch spreken.

    Sateh = hypercorrectie, correcte Indonesische (en Nederlandse) spelling is sate. Gambing bestaat niet, dat is gewoon kambing ;)

    Overigens wel heel lekker recept hoor.

  • Stephen

    Afgelopen maandag Geiten sateh gemaakt met Surinaamse (Hindoestaans) “pinda-sambal”, echt extreem lekker. Pinda-sambal wordt gemaakt met geroosterde pinda, suiker, pepers, tamarinde etc. en wordt verkocht als een oneindig houdbaar blok, zeker in de vriezer oneindig houdbaar. Oplossen in heet water & tijdje doorkoken tot de gewenste dikte.

    Volgens mij is elk deel van de geit, within reason, geschikt voor de sate stokjes. 10 minuten grillen oid. De bovenstaande marinade is interessant als alternatief, ga ik een keer proberen.

  • …maar zie nu dat satesaus al in het recept stond…

  • voor satesaus doe ik meestal: ketjap manis (300 ml) sap van 6-8 djeroek (limoen), een blok/schijf gulah djawa (javaanse suiker) en twee theelepels djahe. Als je het zoeter wil, meer suiker, zuurder, meer djeroek

  • Bij dit recept wordt de sate gemarineerd en daarna geroosterd op de BBQ. Er komt geen saus aan te pas. Zelf heb ik geen goed satésaus recept. Zal wel kijken of ik dat bij mijn Indonesische vrienden kan los peuteren. Wellicht in de toekomst dus.
    Bij de Indiër krijg je (geiten sateh) alleen met een beetje (zoete) ketjap met citroengras of limoen. En een pepertje. Bij die van mij mij iig.

    Succes!

  • Dick Lapre

    Hoe wordt de sateh/ketjap saus gemaakt ?
    Groeten , Dick Lapre

  • Je kunt het beste om de bout(achterpoot) vragen. Die is het malst. Eventueel vragen of de beste man hem voor je ontbeend.

  • Franklin Valk

    Wij willen geitenvlees kopen bij een Marokkaanse slager, maar welk deel van de geit is het mals om Sateh Gambing te kunnen pangang?

    Graag hoor ik uw reactie.

    Met vriendelijke groet,

    Franklin Valk

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>