Recept Salade met spinazie, venkel en hollandse geitenkaas

Een van mijn eigen creaties. Dit soort dingen maak ik graag. Fris, Italiaans, licht, gezond, snel en makkelijk. Gewoon mooie ingrediënten kopen, een beetje aankleden en met de salade en een glas witte wijn op het balkon gaan zitten.

  • Personen: 2
  • Tijd: 15 min.

salade-spinazie-hollandse-geitenkaas

Ingrediënten:

  • 100 gram spinazie
  • 2 (tros) tomaatjes
  • kleine venkel (of een halve grote natuurlijk)
  • handje pijnboompitten
  • sap van een halve citroen
  • olijfolie
  • balsamico
  • honing
  • stukje oude Hollandse geitenkaas
  • zout en peper
  • 3 waxinelichtjes

Bereiding:

Was de venkel en snij in hele dunne plakjes. Doe in een mengkom en knijp de halve citroen er boven uit. Scheutje olijfolie er bij en wat zout en versgemalen peper. Lekker met je handen door elkaar husselen. Het zuur van de citroen moet nu even intrekken. Het maakt de venkel zachter. De venkel kookt er als het ware in.

Vervolgens maak je de spinazie schoon. Even de takjes van de blaadjes en de lelijke er tussen uit. Een beetje zorg en liefde zeg maar. Daarna even wassen, uit laten lekken en in repen van 2 a 3 centimeter dik snijden. Staan de pijnboompitten al op? Die laat je dus even bruin roosteren in een koeken pan. Snij de tomaatjes in 8 partjes en doe ze – als de venkel 10 minuten heeft gestaan – ook in de mengkom. Net als de spinazie. Als de pijnboompitten klaar zijn mogen ze er ook bij. Nog een klein scheutje balsamico er bij en alles weer – met je handen – mengen. Doe ook nog maar een scheutje olie. En een klein beetje honing. Niet te veel, je mag het eigenlijk niet proeven. Het is alleen om het zuur van de citroen weer wat te neutraliseren. En we gaan weer mengen. Met de handen. Voel de natuur! ;-)

Als alles lekker gemengd is pak je twee mooie (diepe) bordjes. Verdeel de salade over de bordjes en pak de geitenkaas uit de koelkast. Snij gewoon dunne reepjes. Je kunt natuurlijk ook raspen maar ik vind het mooier (en lekkerder) om plakjes te doen. Dan hebben alle ingrediënten in de salade ongeveer het zelfde formaat. Je proeft eerst een hapje tomaat en dan een hapje kaas. Goed; je hebt de plakjes kaas op de salade gelegd. Nu moet je er alleen nog een beetje verse peper over malen en de gemorste dressing met een theedoek van de rand van het bordje vegen. Stukje brood en een glaasje wit er bij en richting balkon!

Kut, waar zijn de kaarsjes ….

2 comments to Salade met spinazie, venkel en hollandse geitenkaas

  • undersound

    Heerlijk recept !

    Heb het gemaakt met gegrilde venkel en dat smaakt ook prima :)

  • Axel

    Wahaha, leuk geschreven en het water loopt me in de mond. Ik ga de salade zeker maken! Ik kwam hier terecht omdat ik googelde op venkel, balsamico en geitenkaas. Dit drietal doet het erg goed op een broodje, namelijk.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>