Recept Russisch Ei (Salade)

Russische ei is een soort voorgerecht, dat je tegenwoordig nog maar weinig tegen komt. Het is een soort groente-salade met ei en volgens de meeste recepten ook met vis. En mayo is het toverwoord!

De een kiest 2 halve gekookte eitjes met mayo en zalmeitjes die op wat boontjes en wortel gelegd worden. De ander maakt er een hele rijke salade schotel van, met veel diverse soorten vis, de men met met minimaal 6 man moet aanvallen.

Het recept van mijn vader (hieronder) komt het dichtst in de buurt van dat laatste. Het is een maaltijdsalade met heel veel lekkere visjes die het (familie) traditiegetrouw erg goed doet op de eerste zomerse dag van het jaar. Beetje Oud-Hollands/Jordanees/Opa&Oma voelt zich dan helemaal in zijn nopjes. Hoewel de Belgen hem geloof ik bedacht hebben en de Russen er overigens niets mee te maken hebben. Oud-Hollands ook door het type vis, dat mijn vader gebruikt. Panharing, (peper)makreel en vette IJsselmeer paling.

  • Personen: Twee tot vier
  • Tijd – voorbereiden: 20 minuten: eieren en aardappelen koken, eventueel vis pocheren.
  • Tijd – bereiden: 20 minuten.


Ingrediënten:

  • Voor de paté, de massa, de kern:
    • Twee gekookte aardappelen middel groot, afgekoeld.
    • Een klein blikje zalm of een stukje gepocheerde verse zalm.
    • Een klein uitje gesnipperd.
    • Een augurk (zoetzuur) liefst Amsterdams, kleingehakt.
    • Een heel klein blikje extra fijne (kleine) doperwten. Of twee eetlepels verse. Liefst kleintjes
    • 2 ansjovisfilet afgespoeld.
    • 2 eetlepels gekookte knolselderie in blokjes.
    • 5 kappertjes.
    • Hardgekookte eierdooier van twee gekookte eieren.
    • Twee eetlepels mayonaise verdund met een scheutje droge witte wijn.
    • 3 druppels citroensap.
  • Voor de Whiskey saus (optioneel!):
    • twee eetlepels mayo
    • een eetlepel ketschup
    • theelepel mosterd
    • scheut witte wijn
    • drupje whiskey
    • paprikapoeder.
    • Worschester saus.

De opmaak van de salade:

Neem een grote platte borden. Liefst 26 cm of groter

Pluk een aantal mooie bladen salade naar eigen keuze. Bedek het bord volledig. In het midden op de salade haaks op de steel gesneden plekjes tomaat als fundament voor de massa. Plaats op de tomaten een mooie bol van de salademassa met behulp van een vorm. Op de rand gelijk verdeeld zes stukjes hard gekookt ei zonder dooier. Later vullen met namaak kaviaar of echte.

Bereiding:

Prak de aardappelen en de zalm. Snijd de ansjovis klein. Voeg de rest van de ingredienten erbij en sla alles een aantal malen door. Het geheel moet enige grofheid behouden. Geen machines gebruiken. Voeg de mayonaise toe en de drie druppels citroensap. Als u de massa te droog vindt nog wat mayonaise toevoegen. Snufje zout en peper.

Doe de massa in een kuipje en druk hem omgekeerd uit op de tomaten op het bord.

De lege eiwitschelpen vullen met echte of namaak kaviaar. Wij vinden namaakkaviaar lekkerder. Tussen de zes eipartjes op de rand respectievelijk aanbrengen een dotje garnalen, een dotje zoetzure haring(Ikea), een dotje makreel, een dotje panharing en een plakje paling of zalm.

Om af te maken:

Niet echt nodig maar voor de lekkerbekken onder ons. De whiskeysaus.

Ingrediënten door elkaar roeren en op smaak brengen met Worschester saus. Hiermee overdekt u de salade, niet de vis.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>