Recept Risotto met Asperges

Het seizoen is bijna weer begonnen! Asperges. Goddelijke, licht erotisch en gezond. Vanaf mei zijn ze op hun top. In combinatie met risotto vormen ze een een prachtige combinatie. Heerlijk als als lunch, voorgerecht (de helft van de ingrediënten gebruiken) of heerlijk licht hoofdgerecht op een warme avond in het voorjaar. Serveren met een strak droge witte wijn. Een ziltige Siciliaans bijvoorbeeld. Echte liefde!

  • Personen: 3 a 4
  • Tijd: 30 min


asperges risotto

Ingrediënten:

  • 300 gram (lekkere) Risotto rijst
  • 1 mild uitje
  • 60 gram boter
  • 3 el olijfolie
  • 1 kg verse (groene) asperges (hoogseizoen mei & juni)
  • 1/2 liter hete kipbouillon
  • 300 ml witte wijn
  • handvol geraspte parmezaanse kaas.

Bereiding:

Maak de asperges schoon en snij een flink stuk van de stengel af. Je wil (meer nog dan normaal) alleen de zachte delen van de asperge. Doe de olie en de helft van de boter in een pan, laat de boter smelten en voeg de ui toe. Laat de ui even mee zweten. Let op dat de boter niet (te) bruin wordt en zeker niet verbrand! Het geheim van een goede risotto: rustig aan! Voeg de (in stukjes gesneden) asperges toe en laat ze 4 minuutjes mee sudderen om smaak op te nemen. Voeg nu de rijst toe en roer een beetje zodat alle rijst bedekt wordt met boter. Laat op laag vuur nog ongeveer 2 minuten sauteren. Voeg nu een klein beetje bouillon toe en roer tot de rijst de bouillon voor het grootste gedeelte heeft geabsorbeerd. Voeg dan een scheutje nieuwe bouillon toe en ga zo door tot alle bouillon op is. Daarna het zelfde met de witte wijn. Zorg dat de wijn op kamertemperatuur is trouwens. Dan schrikt de risotto minder. Als de risotto voor de laatste keer bijna is ingekookt haal je het van het vuur en voeg je de parmezaan en de overgebleven boter toe. Daarna meteen serveren met een goed glas witte wijn. Een goede ziltige Siciliaan bijvoorbeeld.

Het is verstandig om de risotto tijdens het bereiden een aantal keer te proeven. Het gevaar van risotto is namelijk dat het door de (maggi) bouillon snel te zout wordt. Er moet aan het eind ook nog kaas door. Die is ook al zout. Als het halverwege inderdaad al aan de zoute kant is stop je gewoon met de boulioun en ga je door met de witte wijn. Als de wijn op is proef de risotto nogmaal. Is hij nog niet gaar? Gewoon nog wat extra wijn.  Of bijvoorbeeld melk om het wat romiger te maken.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>