Recept Meringue met hangop en rood fruit

Prachtig nagerecht dat ik ooit van een bevriende chef leerde. Hij werkt nu overigens voor Le Cordon Blue (de beroemde Parijse koksopleiding). Geen dessert om je voor te schamen dus.

  • Personen: 8
  • Tijd: 90 min.

meringue

Ingrediënten:

  • Meringue:
    • 3 Eiwitten (koud & absoluut geen ei geel er in)
    • 175 gram suiker
    • 2 theelepels maïzena
    • 1 theelepel wijnazijn
  • Rood fruit
    • 250 gram rode besjes
    • 250 gram suiker
    • 100 gram bramen
    • 100 gram frambozen
    • 100 gram aardbeien (in 4-en gesneden)
  • Hangop
    • 1 liter volle yoghurt
    • 125 ml slagroom
    • vanille (essence)
    • beetje geraspte citroenschil
    • suiker naar smaak

Bereiding Meringue:

Maak een stalen kom vetvrij met een beetje citroensap. Klop de eiwitten (eventueel met een machine) half stijf. Roer nu al kloppend de suiker (lepel voor lepel) door het mengsel. Klop door tot het gaat glimmen. Als het glimt klop je het maïzena azijn papje er door. Klop door tot alle suiker is opgenomen. Maak funky bollen (of spijt een mooie vorm) op een bakplaat met vetvrij bak papier. De Meringue gaat ongeveer 45 minuten in een warme oven. Zo rond de 150, 160 graden. De oven niet openen tijdens het bakken, dan stort de boel in. Haal ze uit de oven een laat ze afkoelen.

Bereiding Rood fruit:

Rode besjes, bramen, aardbeien, frambozen, etc

Doe de rode besjes met een zelfde hoeveelheid suiker in een pan. Eventueel een klein scheutje water toevoegen. Op middelmatig vuur de besjes stuk laten koken tot een mooie saus. Duurt ongeveer een half uurtje. Laat het afkoelen en doe de rest van de (schoongemaakte) vruchten er in.

Bereiding Hangop

Doe een liter (volle) yoghurt in een theedoek en laat ongeveer 4 uur (aan de kraan) hangen. Je hebt nu een dikke volle yoghurt. Klop een beetje (slag)room (verhouding 1 deel room – twee delen uitgehangen yoghurt) half op. Zeker niet te stijf. Schep nu de room en de hangop rustig door elkaar. Het wordt vrij snel dik … pas erg op dat je het niet tot boter slaat. Breng het nu goed op smaak met suiker, citroenschil en vanille. Gewoon proeven tot het goed is. Niet te zoet maken, dat zijn de andere twee componenten ook al.

Leg nu de merengue op een bord. Schep er een mooi klodder hangop tegen aan en schap de vruchten saus over beide. Eventueel afmaken met een beetje poedersuiker. Een absolute topper!

1 comment to Meringue met hangop en rood fruit

  • Lekker recept, ik werk het nog af met gesponnen karamel.

    150° graden? Dan wordt hij bruin bij mij. Ik zet het altijd op 120° en dan anderhalf à twee uur.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>