Recept Meloen Sorbet IJs Maken

Zelf sorbet ijs maken is niet moeilijk. Je hebt hoogstens een beetje geduld nodig. En een meloen. Of wat ander fruit. Met het basis recept hieronder en de tips om mislukkingen te voorkomen en het product nog professioneler en romiger te maken kun je deze zomer gewoon in eigen land (of keuken) blijven. Hier kan geen Italiaan tegen op. Zelfs niet die met die 54 jaar jongere vriendin.

  • Personen: 10
  • Bereidingstijd: 10 min.
  • Proces tijd: 6 uur.

zelf-sorbet-ijs-maken

Ingrediënten:

  • 1 hele (Galia) Meloen
  • 250 gram suiker
  • 250 ml water
  • sap van een halve citroen.

Bereiding:

Maak de meloen schoon en gooi het vruchtvlees in een keuken machine of blender. Doe de rest van de ingrediënten in de blender en draai tot een soort smoothy. Bevries het mengsel in een ondiepe vorm. IJzer is het best want dat geleid de kou beter. Roer het elke 20 tot 30 minuten door met een vork of draai het ijs in een ijsmachine. Als je het met de hand doet is het na ongeveer 6 uurtjes klaar. Afhankelijk van de kracht van je vriezer. Een ijsmachine duurt volgens mij een uur of twee. Maar die heb ik zelf niet dus ik stel voor dat je het instuctieboekje leest. :-)

Problemen, problemen.

Stel nou dat je halverwege het proces in slaap valt of toch besluit naar de kroeg te gaan. Geen paniek. Het overkomt mij geregeld. Je haalt de keuken machine weer uit de kast en met het mes (of de plastic variant daarvan als je die hebt) draai je de ijsklop – die je eerst weer een beetje hebt laten smelten zodat je je keuken machine niet stuk draait – tot ijsmoes.

de professionele ‘finishing touch

En dan nu het geheim. Om het ijs romiger te maken en te laten smaken als bij de Italiaanse ijsboer (Toffini op de Kloveniersburgwal in Amsterdam is mijn favoriet) klop je er 1 eiwit doorheen. Klop het eiwit met een mixer of harde garde stijf. Vervolgens sla je het eiwit door het ijs heen. Dat kan met de keukenmachine wee of met een spatel of wat je makkelijk vindt. Dat is het. Top product van 93% fruit.

Uiteraard kun je in plaats van meloen ook verschillende andere vruchten gebruiken. Gebruik ongeveer 500 gram vruchtvlees op 200 gram suiker en 2 dl water.

Natuurlijk serveren in en coupe of op een bordje met spiegelende vruchtencollis uit een spuitflesje. Blaadjes munt doen het ook altijd goed. Hoewel die misschien beter passen bij een andere (bosvruchten of zo) smaak.

En vergeet het knapperige oblie waffeltje niet. ;-)

6 comments to Meloen Sorbet IJs Maken

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>