Recept Marokkaanse rode linzensoep Vinny style

Lekkere rode linzen soep, pittige en exotisch gekruid. De soep is echter niet helemaal origineel Marokkaans, omdatik er chorizo in verwerk (Vinny Style).

Aangezien chorizo niet echt halal te noemen is vallen de Moslims hier af denk ik. Maar dat is niet nodig; zonder chorizo (en met mergues) is hij zeker net zo lekker.

  • Personen: 6
  • Tijd: 30 min + 1 nacht besterven

Rode linze

Ingrediënten:

  • 500 gram rode linzen
  • Liefst: 1 eetlepel Salca: is een donkerrode pikante Turkse paprikapasta
  • Anders: halve eetlepel paprikapoeder
  • 1 grote ui
  • 1 paprika
  • knoflook teen (geplat)
  • 1 a 2 bouillonblokjes
  • stuk chorizo (ongeveer een ons)
  • stuk winterwortel (1/3 a 1/2)
  • blik gepelde tomaten
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel gemalen koriander
  • 1/2 eetlepel komijn (gemalen)
  • theelepel chilipoeder
  • Eventueel wat (verse) oregano (of verse koriander)
  • Olijfolie
  • Tabasco?

Soms serveer ik de soep nog met 1 of twee merquez worstjes. Zelf heb ik aan de chorizo genoeg maar als ik gasten heb maak ik het wat rijker met deze worstjes. Turks brood er bij is dan bijna logisch natuurlijk.

Bereiding:

Snij de Chorizo in dobbelsteentjes en snipper de ui, wortel en paprika. Verhit de olie in een grote(!) pan en bak de chorizo wat uit. Na een minuut of twee de uit toevoegen. Weer een minuut later de wortel en als laatste de paprika en de knoflook teen. Als alles is aangezet gooi je alle kruiden er bij. Ook de Salca gaat er nu bij. Eén minuut meebakken. De smaken komen lekker los en je keuken vult zich met de heerlijke sterke lucht van de komijn. Voor dat het aanbrand blus je alles met een laag water. Dan gaan de linzen, het blik tomaten en de boullionblok(jes) er bij. Vervolgens meer water toevoegen – als dat nodig is – tot alle linzen ruim onder staan.

Even aan de kook brengen en af en toe roeren. Als het kookt blijkt vaak dat je toch te weinig water hebt toegevoegd. Dat heb ik tenminste altijd. Vandaar die grote pan. Nog een beetje water dus. Weer aan de kook en dan even proeven. Misschien nog een half boullion blokje?

20 a 30 minuten laten pruttelen. De linzen moeten eigenlijk net niet gaar zijn. Als je de soep een nacht gaat laten besterven tenminste. Dan ga je doe boel namelijk opwarmen en kook je de gare linzen de volgende dag stuk. Als de soep net niet gaar is kook je hem bij het opwarmen perfect af.

Als de soep klaar is proef je hem natuurlijk nog een keer. Misschien wil je hem nog wat pittiger door wat tabasco toe te voegen. Of heeft wij gewoon wat zout nodig om hem water hoger op smaak te bregen. Bij mij is de soep vrij dik overigens. Maar dat mag je natuurlijk zelf weten.

Als de soep helemaal klaar is serveer je hem met de gebakken merguez en een handje verse koriander. Stukkie Turks brood er bij en klaar. Zelf maak ik de soep vaak af met wat oregano ipv koriander. Dat is iets zoeter. Vind ik lekker aangezien ik de soep vaak vrij pittig maak.

Er zijn ook mensen die het leuk vinden om de staafmixer er door te halen – om alle structuur te vernietigen en er een linzen zalf van te maken – maar dat heeft niet mijn voorkeur. Je kunt het dan wel leuk afmaken met een toef (citroen) crème fraîche. Ziet er leuker uit dan die chaos van mij. Maar bij mij kom je terug. En bij de kwak zalf  niet.

1 comment to Marokkaanse rode linzensoep Vinny style

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>