Recept Lamskoteletten met pistache en citroen uit het vuistje

Door deze lamskoteletjes snel en op heet vuur te bakken worden ze lekker knapperig. Snel even afmaken met citroen en gecrushte nootjes en happerdehap. Zie het niet als voorgerecht maar meer als borrelhap of zo. Gewoon 1 per persoon even tussendoor bij een glas wijn.

De koteletten haal je natuurlijk bij je Marokkaanse slager. In de de Clercqstraat (vanuit het centrum net over de brug aan je linkerhand) zit een goede bijvoorbeeld.

  • Personen: 4
  • Tijd: 10 min.

lamskoteletten

Ingrediënten:

  • 4 lamskoteletten
  • olijfolie
  • handje pistachenootjes (25 gram of zo)
  • 1 citroen
  • zout en peper
  • Eventueel beetje reuzel. Lastig te krijgen, ik maak ze daarom meestal zonder. Met is wel lekkerder.

Bereiding:

Snij de vetrandjes zoveel mogelijk van de koteletten. Probeer ze er zoveel mogelijk uit te laten zien zoals op de foto. Soms krijg je bij de slager koteletten die anders versneden zijn. Dan zit het bot niet zo mooi langs het vlees. Maakt qua smaak geen fluit uit, is alleen wat minder mooi. Dan maak je er gewoon het beste van. Net als de rest van je leven.

Als het vet er af is sla je het vlees een beetje plat. Met een vleeshamer, de deegroller of met (de achterkant) van het heft van een mes of zo. En als je toch aan het hakken, hameren en pletten bent, kun je in één moeite door naar de pistachenootjes. Die crush je ook even met de deegroller. Het vlees maak je echt lekker dun. Zo dun als je kunt zonder er gaten in te slaan/drukken. Een millimeter of 5 als het lukt.

Doe een goede scheut olijfolie in een diep bord. Hier voeg je ook de gesmolten reuzel aan toe als je die hebt. En een beetje zout en peper. Haal de koteletten er door en laat zo op een ander bord nog even liggen zodat de reuzel weer een beetje stolt. Als je zonder reuzel werkt kun je deze stap dus overslaan en kunnen de koteletten meteen in de pan.

Ze een koekepan op het vuur en laat die heel heet worden. Geen boter of ander vet in de pan. Als de pan heet is doe je de lamskoteletten in de pan en bak je ze kort aan beide kanten. Probeer ze goed bruin en kanpperig te bakken.

Haal ze uit de pan en leg ze naast elkaar. Druk wat van de pistache kruimels op het vlees en knijp een halve citroen over de koteletten uit. Serveer ze nu op een schaaltje met de andere helft van de citroen er bij. Uit het vuistje. Happen naar de baas.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>