Recept Klassieke Steak Tartare

De Steak Tartare wordt steeds populairder in Nederland. Deze Franse klassieker van rauw, rood vlees is lekker mannelijk, vrij snel te maken en heerlijk met sla en frietjes.

De steak tartaar wordt gemaakt van gehakte biefstuk. Ook in Nederland noemen we dit Tartaar. Maar de Fransen brengen het veel verder op smaak en serveren het bovendien rauw. In Nederland bakken we ze vaker. De Fransen doen dat ook wel, maar dan heet het Steak Haché.  Het zelfde vlees, maar dan minder op smaak gemaakt (zout, peper, eventueel een eitje) en dat kort gebakken. Maar die maken we dus niet. We maken Steak Tartare. Scheelt weer een pan afwassen.

Het recept hieronder gaat uit van een hoofdgerecht. Als voor- of lunchgerecht kan hij natuurlijk ook, dan gebruik je gewoon (net iets meer dan) de helft. Wat chips in plaats van friet en een kleiner sla garnituurtje.

 • Personen: 2
 • Tijd: 25 min.

 

Ingrediënten: 

 • 3 ons biefstuk
 • 2 eierdooiers
 • halve eetlepel worcestershire-sauce
 • Tabasco naar smaak (piment / peperpasta kan ook en is vaak net iets lekkerder. Tabasco heeft echter iedereen in huis)
 • 1 eetlepel ketchup
 • halve eetlepel (Dijon)mosterd
 • 1 eetlepel (heel fijn) gehakte sjalot
 • 1 eetlepel (heel fijn) gehakte cornichons (= kleine zure augurken) Gewone augurk kan eventueel ook.
 • kleine eetlepel kappertjes
 • halve eetlepel gehakte peterselie
 • zout
 • peper

Bereiding:

Zorg er voor dat je vlees echt heel vers is (voor zo ver vlees vers kan zijn) en dat je tijdens de bereiding erg schoon en hygiënisch werkt. Rauw vlees moet je nu eenmaal toch wat voorzichtig mee zijn. Hetzelfde geld natuurlijk voor de rauwe eierdooiers. Zeker als er zwangere vrouwen, kinderen of andere probleem eters in de buurt zijn.

Je moet het vlees heel fijn snijden of malen. Niet iedereen heeft een gehakt molen thuis, dus gaan we snijden. Snijden is eigenlijk ook veel mooier. Je behoud de stuctuur van het vlees beter. Het is alleen even een klus. Tip van de Chef: het mooi snijden van vlees gaat het makkelijkst als je het even aan vriest. Leg het gewoon even een half uurtje in de vriezer tot het wat harder is geworden. Niet diepgevroren natuurlijk, maar gewoon lekker stevig. Dan snijd het net als een komkommer of iets dergelijks. Uiteraard kun je ook tartaar kopen bij de slager. Dat is echter zelden dezelfde kwaliteit vlees, als wanneer je hele biefstukken koopt. Bovendien heb je zelf meer invloed op grof of fijn je het verwerkt, wanneer je zelf snijd.

Het vlees dus heel fijn hakken. Echt heel fijn. Scherpe messen zijn een must. Vervolgens doe je het in een mengkom en die je alle bovenstaande ingrediënten er bij. Goed mengen en proeven. Genoeg zout? Pittig genoeg? Niet te zuur? Ketchup maakt zoet, zout brengt hoger op smaak, augurk en mosterd maken zuur (fris) en eidooier maakt smeuïg. Een beetje spelen tot je tevreden bent.

Volgens sommige recepten leg je het gehakte vlees op een bord met de eidooier in het midden en alle ingrediënten er omheen zodat men zelf de steak naar eigen smaak kan opmaken. Zelf hou ik daar niet van. Het wordt een kledderboel aan tafel en bovendien ben jij de kok. Jij weet wat lekker is toch? Net zo iets als olie en azijn op tafel zetten zodat mensen hun eigen vinaigrette kunnen aanmaken. Buiten het feit dat de helft van de ingrediënten om een goede vinaigrette te maken zoals kruiden, mosterd, peper en zout er vervolgens niet bij staan, is het ook gewoon niet leuk. Het is gewoon lui en getuigt van weinig passie en liefde voor eten en je gasten. Maar dat is mijn mening.

Goed, je steak tartare is dus af en lekker op smaak. Gebruik een ringetje om hem mooi op het bord te leggen en druk er met de bovenkant van je mes nog leuk wat streepjes over alsof hij op een grill heeft gelegen. Frietjes en een lekkere groene salade (met een door jou op smaak gebrachte vinaigrette of dressing!) en klaar is je Franse klassieker.

Paris, Je T’Aime!

6 comments to Klassieke Steak Tartare

 • I have noticed you don’t monetize your website, don’t waste your
  traffic, you can earn additional bucks every month because you’ve got high quality content.
  If you want to know how to make extra bucks, search for: Mrdalekjd methods for $$$

 • Loes

  Precies zoals de fransen het klaarmaken, bedankt, wist niet meer alle ingredienten, dat wordt smullen

 • anke

  Steak tartare Mmmm, maar het is het beste als je steak Tartare aan tafel maakt voor u gasten. De gasten kunnen zelf bepalen wat er in gaat. U maakt er een mooie show van. De gaste kunnen zelf proberen of ze het lekker vinden, en of ze een ei dooier der bij willen ( hoeft niet steak tartare is met mosterd, ketchup en cognaq is al smeuig genoeg) maar dat u de kok bent en alles dan lekker is.. ja ik weet het niet de een houd van scherp en veel smaak en de ander houd van naturel.

  • Het beste is subjectief …
   Maar ja, als je niet kunt koken moet je inderdaad een show aan tafel geven. Als je wel kunt koken, steelt het eten gewoon de show en kan de kok gewoon lekker mee eten en wijn drinken.
   Ik kook met een visie. Dus ik bepaal wat mij gasten eten. Niet anders om. Als zij willen bepalen, moeten ze maar in de keuken gaan staan. Veel show verraad eigenlijk altijd een matige chef. Uitzonderingen daargelaten.

 • Rens

  Ik ging naar de slager en vroeg om 300 ons biefstuk. De slager zei dat hij het ging pakken en keek verwonderd erbij. Hij kwam terug met een koe en zij dat ik het hier maar mee moest doen. Hij vroeg ook met hoeveel mensen ik 30 kilo biefstuk ging opeten. Toen ik zei dat het recept voor 2 personen was, schrok hij toch wel…
  Ik denk dat je 300 gram bedoelt?? ;)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>