Recept Kip in sinaasappelsaus met paprika en chorizo

Ten eerste: credit where credit is due. Ik heb zitten nadenken hoe ik op dit recept ben gekomen en kwam tot de conclusie dat het een bewerking is van een recept dat ik van Alejandro (die dikke Chileen) ken: zijn sinaasappel escabeche van makreel, die overigens ook zeker een plek verdient tussen je recepten. Ik heb aan zijn basisidee chorizo toegevoegd en de makreel vervangen door kip.

Als tapa, maar zou ook uit te bouwen zijn naar een op zich zelf staand gerecht met de juiste garnituur (bijvoorbeeld pilav rijst met noten of tabouleh met munt).

Hier aangegeven hoeveelheden zijn voor ongeveer 4 personen als bijgerecht of tapa.

  • Personen: 4
  • Tijd: 25 min.

Kip in Sinaasappelsaus met Chorizo

Ingrediënten:

  • 2 kipfilets
  • stukje chorizo, niet voorgesneden, ong. 200 gr.
  • halve rode peper
  • 1 gele paprika
  • halve rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 flink takje thijm
  • ong. 3 eetlepels olijfolie
  • ong. 20 cl. sinaasappelsap (vers is ‘t lekkerst)

Bereiding:

Snijd de kipfilets, de chorizo de paprika en de ui. De kip in redelijk grote repen ongeveer 1,5 cm breed. De chorizo eerst in plakken ter dikte van 1 cm en deze plakken vervolgens in kwarten. De ui in snippers en de paprika in dunne repen. Maak van de olie, de halve (naar smaak meer of minder) rode peper en de teen knoflook een mengsel met je staafmixer of blender. Als je deze niet hebt kun je de knoflook en de peper in kleine stukjes snijden en door de olie mengen.

Gebruik de helft van het oliemengsel om in een diepe pan de ui en de paprika te fruiten. doe dit op half hoog vuur, ongeveer een minuut of 5. Zet het vuur hoger en voeg het sinaasappelsap toe, laat dit een paar minuten inkoken, tot dit meer op een saus begint te lijken dan op sap. Schroei intussen in een koekenpan de kip op hoog vuur dicht in de andere helft van het oliemengsel. Voeg hier dan de chorizo aan toe en laat deze even met de kip meebakken. Wanneer de sinaasappelsap sinaasappelsaus is geworden mag de kip en de chorizo hierbij.

Kan gloeiend heet, maar ook lauwwarm gegeten worden.

Eet smakelijk!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>