Recept IJstaart uit de oven

Een makkelijk recept voor een zeer spectaculair toetje!

IJs in de oven; het lijkt misschien een beetje eng, maar door het ijs te isoleren met cake en eiwit blijft het ijs koud. De buitenkant zal dan ook warm zijn, maar van binnen blijft de taart heerlijk koud.

  • Tijd: 60 min.

IJstaart uit de oven

Ingrediënten:

  • 1 liter (zelfgemaakt) ijs naar keuze (een rechthoekige doos ijs werkt hier makkelijker dan
  • bijvoorbeeld zo’n Ben en Jerry’s pot)*
  • 1 grote (zelfgemaakte) cake, +/- 20 plakjes heb je nodig om het ijs volledig mee in te pakken*
  • 6 eiwitten
  • schepje suiker
  • amandelschaafsel
  • muntblaadjes
  • bakpapier

* probeer lekkere smaakcombinaties te bedenken zoals bijvoorbeeld kaneelijs met appelcake, vanille-ijs met bitterkoekjescake of vruchtensorbet met citroencake.

Bereiding:

Dit is een makkelijk recept voor een spectaculair toetje, maar vereist wel concentratie en snelheid! De bedoeling is dat je het ijs inpakt met plakken cake en eiwit. Dit dient als isolatie, zodat je de ijstaart in de oven kunt zetten. Bak 1 dag van te voren de cake. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de cake in ongeveer 20 plakken, of in de hoeveelheid plakken die je denkt nodig te hebben om het ijs mee in te pakken. Scheidt de eiwitten. Er mag absoluut geen eigeel bij het eiwit komen, anders wordt het niet stijf. Klop de eiwitten samen met een schepje suiker tot je de kom ondersteboven kan houden; dan zijn de eiwitten stijf genoeg. Leg een stuk bakpapier klaar op de bakplaat. Leg hierop 6 plakjes cake en druk deze goed tegen elkaar aan. Keer de doos met ijs om op de plakken cake en pak zo snel mogelijk de rest van het ijs in met cake. Druk alles goed tegen elkaar, er moeten zo weinig mogelijk kieren zijn. Giet en spatel het eiwit aan alle kanten over de taart. Iedere plek moet even veel eiwit hebben. Zet de cake ongeveer 10 tot 15 minuten in de oven. Het lijkt heel eng, maar door de cake en het eiwit wordt het ijs als het ware geïsoleerd. De buitenkant zal dan ook warm zijn, maar van binnen blijft de taart heerlijk koud. Als het eiwit mooi goud/bruin van kleur is haal je de taart uit de oven. Bestrooi dit spectaculaire toetje met amandelschaafsel en de blaadjes munt voor je hem serveert.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>