Recept Hollandse Erwtensoep = zelf Snert maken

Niets zo Nederlands als Erwtensoep. En het seizoen is ruimschoots aan de gang. Pannetje snert maken dus. En wel in grote hoeveelheden. Lekker op oudejaarsavond na het vuurwerk afsteken of tijdens de elfstedentocht. En uit de diepvries als je weer eens geen tijd hebt om fatsoenlijk te koken. En uiteraard is mijn erwtensoep de allerbeste. Beter dan die van mijn moeder. En zelf die van mijn Oma. En jou Oma. En je Oma’s Oma. En …

Maak hem nou maar.

  • Personen: Oneindig
  • Tijd: 120 minuten (+ een nacht besterven)


Ingrediënten:

  • 1 kilo Spliterwten
  • 2 preien
  • 1 winterwortel
  • 1 dikke ui
  • 1 dikke hamschijf. Dat is klassiek maar ik gebruik ook wel ander vlees. 2 hamlappen, soepvlees, karbonades. Het moet ergens tussen de 3 en de 5 ons zijn.
  • Stuk zuurkoolspek (1,5 tot 2,5 ons)
  • 2 rookworsten (Hema, Hema, Hema ….) Die zijn het vetst. Letterlijk en figuurlijk. Die van je slager zijn vaak ook erg lekker trouwens. Dus vergeet de kleine middenstander niet. We hebben ze nodig.
  • 1 Schenkel (kan ook zonder maar ik vind het lekker.) En het is goed om schenkels te gebruiken. Anders vergeten wij (en vooral de supermarkten) ze. En dat is irritant.
  • 1 aardappel of een selderijknol.
  • bosje peterselie
  • bosje selderie
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • zout en peper
  • beetje worcestersaus
  • runderbouillonblokje
  • 2 teentjes knoflook

Bereiding:

Snij de ui en de helft van de wortel in ringen / schijfjes. Beetje vet in een grote soeppan en de schenkel met uit en wortel aanzetten. Geplette knoflook erbij en na een minuut de erwten en veel water. Een liter of 5. Gooi ook het bouillonblok, de kruidnagels en laurierblaadjes in de pan.

Snij de stelen van de peterselie en de selderie en snij ook het groen van de prei af. Bind dit met een touwtje bij elkaar en gooi het ook in de pan. Net als het vlees. Maar niet de rookworsten. Beetje roeren en anderhalf tot twee uur laten gaan. En tussendoor nog een beetje roeren.

Nu even een irritant klusje. Vis het vlees uit de soep en leg het op een schaal. Vis ook de prei, en als het lukt de kruidnagel en laurierblaadjes. Nu een beetje hardroeren (Olympische sport, dat hardroeren). het moet een beetje samenhangend geheel worden. Maar niet te zalfig, dus geen staafmixer. Snij de aardappel/selderijknol  in kleine bolkjes en …. plons.

We zijn er bijna. Snij het vlees in blokjes, plakjes of als je tijd over hebt in rondjes. Weer in de soep. Net als de witte prei en die halve winterwortel. Beide gesneden natuurlijk. De aardappel zit er nu al wat langer in als het goed is. 10 minuutjes ongeveer.  Die moet namelijk iets langer dan de prei en peen.  Proef de soep even en voeg wat zout toe. Het spek geeft ook zout af dus wel eerst proeven. Lekker wat van die worcester d’r bij nu ook.

Kwartiertje zachtjes doorkoken. Dan de fijngesneden peterselie en wat grover gesneden selderie. En de worst er bij. Vanaf nu mag hij niet meer koken, dan gaat de worst stuk. Tien minuten meewarmen, dan snijden en terug in de soep.

Volgens mij is je soep nu wel klaar. Doe maar roggebrood met Zeeuws spek maken op een houten plankje.

Lekker een kopje eten en de rest van de soep af laten koelen. Nachtje op het fornuis laten staan. Morgen is hij echt top. En dan vries je dus (bijna) alles in, in portie verpakking. En zo kom ik de winter door.

2 comments to Hollandse Erwtensoep = zelf Snert maken

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>