Recept Hete Kip Piri Piri

Er zijn vele manieren om hete kip te bereiden, dit is er slecht 1 van. Wel heel lekker overigens. De ‘point’ is dat je een beetje moet experimenteren en variëren tot je je eigen “hete kippetje” heb gevonden. En dit recept is een erg goede basis. Het is een Afrikaanse versie overigens. De meeste Nederlanders kennen Frango piri piri via de Portugese. Het is ook de Portugese naam. Maar aangezien o.a. Angola een voormalig Portugese kolonie is heet hij daar dus ook zo. Surinamers noemen het gewoon weer hete kip. Die zijn zo makkelijk.

Piri Piri is eigenlijk een pepersaus. Een soort Portugese of Angolese sambal zeg maar. In een hoop recepten die ik tegenkom gaan mensen er vanuit dat de peper piri piri heet. Kip met peper in dat geval. In mijn ogen ligt het dus iets gecompliceerder. Kip met peper maak ik in 3 minuten. Kip piri piri niet! Dit recept gaat dus over geroosterde kip, gemarineerd in hete pepersaus.

  • Personen: 8
  • Voorbereiden: 1 uur
  • Marineren: 12 uur
  • Afmaken: 1 uur

hete-kip

Ingrediënten:

  • 2 kippen (a 1500 gram)
  • 6 teentjes fijngehakte knoflook
  • 2 laurierbladeren 1/4 theelepel heet paprikapoeder
  • 3 fijngehakte Spaanse pepers (Thaise pepertjes) of naar smaak
  • 5 dl verse kokosmelk
  • 1 eetlepel vers citroensap
  • 2 eetlepels boter
  • 3 eetlepels olijfolie

Bereiding:

Meng de knoflook, laurierbladeren, het paprikapoeder en de pepertjes in een grote kom tot een dikke massa en voeg langzaam de kokosmelk toe. Meng alles goed. Snijd de kip in stukken en kerf het vel in. Leg de kip in de marinade, trek er plasticfolie overheen en zet de kip ongeveer 12 uur in de koelkast, waarbij je de stukken regelmatig omdraait, zodat ze aan alle kanten goed bedekt worden met de marinade. Haal voor de bereiding de kip uit de marinade maar bewaar deze. Doe het citroensap, de boter en olijfolie erbij en breng op middelhoog vuur aan de kook. Beetje inkoken tot een mooie (saus) dikte en vervolgens wat laten afkoelen. Rooster of gril  de kip (in de oven) en gebruik de marinade om de kip te bedruipen. In de oven moet hij een ongeveer een uur, op de BBQ is het een beetje een gevoelskwestie. Je kunt de kip ook heel laten, dan moet hij wat langer. Op de BBQ gebruik je een kwastje om de kip af en toe lekker in te smeren met de marinade.  Als variatie kun je het citroensap vervangen door sinasappelsap – dan wordt het wat zoeter – of je kunt de kip vervangen door gamba’s. Lekker met rijst of friet of … bijna alles. Doet het goed op de BBQ zomers maar is ook ‘s winters zeker niet te versmaden.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>