Recept Grootmoeders Oliebollen

Oliebollen zoals mijn oma ze maakte. Ik heb namelijk haar favoriete kookboek geërfd; het kookboek met o.a.  haar oliebollen recept. Het stamt uit 1942. Compleet met sukade en gestampte suiker. Ik heb de tekst letterlijk overgenomen.  Menig 2009 / 2010 oliebol kan hier nog wat van leren.

  • Personen: 10
  • Tijd: 180 min.


oliebollen van oma

Ingrediënten:

  • 250 g tarwebloem, of tarwemeel
  • 15 g gist
  • ongeveer 2,5 dl lauwe melk
  • 50 g krenten
  • 50 g rozijnen
  • 25 g sukade
  • 1 gesnipperde appel
  • 3 g zout
  • sap van een halve citroen
  • een ijzeren potje met olie

Bereiding:

Maak een stevig beslag van de gist met de lauwe melk, de bloem of het meel, de krenten, rozijnen en sukade, den gesipperden appel, het citroensap en het zout. Laat het beslag op een lauwe plaats dichtgedekt 1 uur rijzen. Zorg dat in dien tijd een ijzeren potje met boterolie of slaolie (de keus is afhankelijk van den prijs, dien men voor ‘t gerecht wil besteden; ‘t spreekt vanzelf, dat in het verband daarmee ook de smaak merkbaar zal verschillen.) flink heet is geworden. Laat tusschen 2 lepels kleine hoeveelheden van het deeg in het heete vet vallen, bak de bollen lichtbruin en gaar.  Ongeveer 5 minuten. (De oliebollen zijn gaar, als een stopnaald of een stalen vork er na het inprikken droog uitgehaald wordt.) Laat ze daarna op een stuk poreus (b.v. een papieren servetje) uitlekken. Zorg, dat het vet niet langzamerhand te heet wordt, daar dan de bollen zouden branden, voordat ze gaar zijn. Stapel de bollen op en bestrooi ze met gestampte suiker.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>