Recept Chile Rellenos uit New-Mexico

Dit recept heb ik geleerd tijdens mijn reis in New Mexico. Van origine komt dit gerecht echter uit de Mexicaanse stad Puebla. De peper die voor dit recept gebruikt wordt, wordt dan ook de poblano chile genoemd.

Er bestaan veel varianten van de chile rellenos. Dit recept beschrijft twee verschillende bereidingswijzen waarin de pepers in beide gevallen worden gevuld met kaas. Uiteraard kun je ze ook vullen met kip (pollo) of (pinto) beans.
Verder kun je natuurlijk andere soorten chilipepers gebruiken. De pepers die in Nederland te verkrijgen zijn, zijn over het algemeen pittiger en kleiner dan de gemiddelde peper in Latijns-Amerika. Zoek naar grote pepers die passen bij je smaak. Eventueel kun je het gerecht ook nog maken met (punt) paprika’s, mocht je niet van pittig houden. En je eigen inzichten of de beste plek in Amsterdam om pepers te kopen deel je natuurlijk met ons in de comments van dit recept. Zelf bestel ik af en toe wat shit direct uit New Mexico via deze webwinkel via deze webwinkel. Maar een Amsterdams alternatief is misschien handiger.

  • Personen: 4
  • Tijd: 60 min.

chili rellenos

Ingrediënten:

  • 10 (grote) groene pepers (Poblano)
  • pond zachte smelt kaas (Hollands belegen bijv – niet te zout)
  • 250gr geraspte cheddar kaas
  • 3 eieren,
  • 125gr bloem
  • 2.5 dl melk
  • beetje zout & peper
  • scheutje tabasco

Bereiding:

Is het chili, chilli of  chile? Ik ben soms de weg kwijt! Maar als ik het goed heb is chili het juiste Nederlandse woord en is chile de “New Mexicaanse” schrijfwijze. En chilli is gewoon mijn dyslexie. ;-)

Anyway; Verwarm de oven op 180 graden voor. Trek altijd rubber handschoenen aan als je met chiles werkt! Snij de pepers over de lengte open en haal het zaad eruit. Laat (afhankelijk van de pepers en je smaak) een paar de zaadjes in de pepers voor de smaak. Snij de zachte kaas in 10 repen en vul iedere chili met een reep kaas. Leg ze naast elkaar in een ingevette braadslee waar ze precies in passen. Strooi de cheddar kaas er over. Klop de eieren los en klop de bloem er door. Voeg daarna ook de melk, zout, peper en tabasco toe en klop nog even goed door. Giet het ei-mengsel over de chiles en zet het de braadslee 45 minuten in de oven. Niet afdekken. Als je een vork in de schaal steekt en hij blijft schoon is het klaar. (Net als bij cake). Genoeg voor vier personen en natuurlijk te serveren met “tortilla’s, blackbeans and rice”. Ook goed in te vriezen.

Eigenlijk zijn er twee manieren om dit gerecht klaar te maken. De bovenste in het makkelijkst en succes verzekerd. De onderstaande manier is wat lastiger maar ook iets sneller.

Zelfde ingrediënten;

Voor dat je de chiles vult rooster je ze nu eerst.
Gril zo op een bakplaat of rooster ze in een op 200 graden voorverwarmde oven tot de schillen donkerbruin zijn. Zelf doe dat vaak gewoon boven een gas pit. Blaker ze zwart en doe ze even in een plastic zakje. Laat ze afkoelen. Na een tijdje kun je het vel er (redelijk) makkelijk van af trekken. Voorzichtig! Zorg dat de pepers niet breken.
Vervolgens vul je ze zoals hierboven.
Scheidt nu de eiwitten en klop ze strak. Voeg daarna de dooiers en het meel toe en klop goed.
Nu haal je de pepers door het ei mengsel en vervolgens bak je ze in de hete olie tot ze bruin zijn.

Strooi de cheddar kaas er over en serveer de Chile Rellenos meteen.

Eventueel kun je nu nog 2 tomaten en een ui in een staafmixer tot saus pureren en de chiles daar in leggen. Dat is meer de Mexicaanse manier van serveren. Zelf vind ik het wat klef.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>