Recept Vin & Sil’s Ceasar Salade met Kip

Misschien wel ons lievelingsgerecht. We bestellen het in ieder geval (bijna) nooit meer in een restaurant. Dat valt namelijk altijd tegen. We maken het zelf namelijk beter.

Het is niet helemaal het originele Ceasar salade recept maar daarom staat hij ook op deHardeGarde.  Maar wel gewoon met croutons, ansjovis, mayodressing en parmesan. En lekkere kip dus. Geen filet, dat is veel te droog. Lekkere sappig poten, die we een beetje pittig (laten) kruiden.

Wij maken de onderstaande salade vaak voor 2 personen als hoofdgerecht. Het kan echter ook prima voor ongeveer zes personen een voorgerecht zijn.

  • Personen: 2 of 6
  • Tijd: 45 min.

ceasar_met_kip

Ingrediënten:

  • Little Gem (=mini sla bij bijv. de AH). Zorg in ieder geval dat je een beetje smaakvolle en goed stevige sla hebt.
  • 3 Tomaatjes of wat cherry tomaatjes.
  • 4 a 6 Kippenpooten. Ik koop altijd gekruide. Anders moet je ze nog even kruiden met paprika en wat andere zaken. Geen zout!
  • Stuk parmasan (ook voor de dressing)
  • 2 Ansjovisjes voor de dressing. Meer voor door de salade als je daar van houdt. (Ik niet, Sil wel)
  • eventueel:
    • rode ui (heeeeeeel dun gesneden en niet te veel)
    • halve paprika
    • avocado misschien ???
    • of iets heel anders dat je bij succes met mij deelt via de comments bij dit recept.

Dressing ingrediënten:

  • Die 2 ansjovisjes en de parmesan van hierboven dus.
  • Klodder mayo (twee dikke eetlepels)
  • Scheut yoghurt.
  • Beetje olie.
  • Citroensap (halve citroen of zo)
  • Brood voor croutons. Oud (stok)brood kan maar ook (afbak)kaas-uienstokbrood of (afbak) ciabatta. Zelf ben ik niet zo van de boterhammen. Die zijn te dun. Je wil een beetje iets van hompjes.
  • 1 a 2 tenen knoflook.

Bereiding:

Je begint met de kip. Die duurt het langst. Even aanbraden in een pan die ook in de oven kan. Beetje olie maar niet te veel. Als alles is dicht geschroeid en lekker een beetje bruin begint te worden (10 minuten) doe je de hompjes brood erbij. Beetje roeren enzo. De hompjes moeten het vet een beetje opnemen. Nu zet je de pan in de oven. Soms even doorroeren. Als de kip gaar is en het brood lekker bruin en knapperig is (maar nog niet verbrand!) haal je de kip uit de oven. Sil vindt de salade het lekkerst als de kip koud is. Ikzelf als hij nog een beetje lauw is. Your call.

Als de kip niet te heet meer is trek je het vlees van het bot. Dat en de croutons gaat over de salade heen.

Dressing:

Doe één deel mayo en twee delen yoghurt in een (staafmixer) mengbeker. Naar smaak de knoflook erbij (gewoon eerst 1 teen … proeven … en dan nog een teen) en ongeveer een handvol geraspte parmesan. Twee ansjovis filets erbij, eerst even afspoelen anders zijn ze zo zout; dat is de parmesan ook al. Beetje citroensap en peper tot slot. Daarna lekker draaien met je staafmixer. Proeven en verder in balans brengen met citroensap, ansjovis, parmasan, olie, mayo en yoghurt en knoflook. Alles dus … Gewoon proeven en weer staafmixen netzolang tot je hem lekker vindt. Ik proef en stuur wel een keer of 3 tot 7 bij. Hij mag best pittig zijn wat mij betreft.

Nou, dan hoef je alleen nog even de sla te wassen en op een mooie schaal te leggen. Tomaatjes in 8-en snijden (of halveren als je cherry’s hebt) en d’r over. Eventueel de extra ansjovis, uiten etc. Daarna kip en croutons d’r over. Tot slot de dressing d’r over verdelen en dan ben je er.

Heerlijk licht, pittig, spannend, fris,  rijk, vet, … whatever. Heerlijk.

3 comments to Vin & Sil’s Ceasar Salade met Kip

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>