Recept Cake van Oma

Over zelfgebakken cake heb ik goede jeugdherinneringen. Vroeger vond ik het cakebeslag van mijn moeders cake zelfs nog lekkerder dan de cake zelf; mijn broer en ik hadden altijd ruzie over wie de lepel en wie de kom mocht aflikken… Ook mijn lieve Oma maakte vroeger cake. Echter dát vond ik altijd maar een droge korst. Zelf ben ik na vele jaren van bakken, proberen en uit kookboeken afkijken tot een eigen overheerlijke cake gekomen… Wanneer je deze cake bakt kun je bij elke Oma op de koffie komen!

  • Personen: 8
  • Bereidingtijd 20 min.
  • Oventijd 1 uur 10 min.

oma-en-cake

Ingrediënten:

  • 210 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 200 gram patentbloem
  • ½ zakje vanillesuiker
  • 1 pakje backing (Dr. Oetker)
  • 4 eieren
  • 150 gram blanke jumborozijnen
  • 75 gram chocolade extra puur 76% cacao (1 reep Verkade)
  • Fijn geraspte citroenschil
  • 75 gram gedroogde gemalen kokos
  • 100 gram amandelen

Bereiding:

Zorg er voor dat de eieren en boter op kamertemperatuur zijn. Verwam de oven voor op 140-150 graden Celsius. Tijdens het voorverwarmen kun je de cake in elkaar ‘flansen’.

Weeg 200 gram boter en de suiker af, en doe deze samen in een grote kom. Roer de suiker en boter goed door elkaar. Voeg de fijn geraspte citroenschil en vanillesuiker er aan toe en mix het geheel nogmaals goed door, desnoods met een staafmixer.

Snijd / brokkel de chocolade en zet dit samen met de rozijnen, amandelen en kokos klaar. Dit is de vulling. Weeg de bloem af en roer hier de bakpoeder doorheen; zet ook dit vast klaar. Vet het cakeblik in met roomboter.

Ga nu weer door met het beslag. Voeg de 3 eieren en 1 eierdooier voorzichtig één voor één toe aan het beslag terwijl je het beslag per ei egaal doormixt. Vervolgens voeg je de vulling toe en roer je nogmaals door. Roer de bloem kort en doortastend door het beslag heen en giet/schuif het geheel in het cakeblik. Doet de cake direct de oven in!

Tip: Doe de oven het eerste uur niet open, dan rijst de cake beter.

Tip: Zog er voor dat je de eieren goed door de boter/suikermix klopt voor een egale cake.

Tip: Voeg de bloem snel aan het beslag toe zonder al te veel roeren voor een luchtige cake.

Tip: Chocolate chuncks zijn heerlijk!

Tip: Vulling is maar vulling: creëer je eigen ultieme combinatie!

Tip: Veel zware vulling en een luchtige cake gaan niet zo goed samen.

1 comment to Cake van Oma

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>