Recept Boerenkool stamppot met merguez worst.

Sinds gisteren sneeuwt het (November!) en hebben we de vorst in het land. En wie vorst zegt, zegt boerenkool. En wie boerenkool zegt, zegt worst. En als ik zeg worst; zeg ik Merguez. Marokaanse lamsworst is helemaal mijn ding. En tuurlijk ben ook ik gek op Hollandsche boerenkool met rookworst. Maar die kennen we wel. Dus we leuken hem even op met wat invloeden uit de buurt. Mijn Amsterdamse buurtje bedoel ik dan.

By the way: Als de temperatuur daalt slaat boerenkool meer suikers op en dat beïnvloedt de smaak. Die suikeropslag begint niet precies onder het vriespunt maar er is sprake van een glijdende schaal: hoe kouder het wordt, hoe meer suikers worden opgeslagen. De groent is dus iets minder bitter na een nachtje vorst.

Hoe dan ook. Exotische Boerenkool stamppot met merges worst.

  • Personen: 4
  • Tijd: 30 min.

Boerenkool met vorst

Ingrediënten:

  • Kilo verse boerenkool (of 500 gram gesneden)
  • Kilo kruimige aarappels in blokjes
  • Scheutje bouillon
  • 8 of 12 Mergues worstjes
  • Grote ui
  • Paprika
  • Ons ontbijtspek of bacon in (lange) plakken. (streaky bacon)
  • Eventueel lik crème fraîche
  • Kruiden:
    • Zout
    • Peper
    • Snufje gemberpoeder
    • Snufje kerriepoeder
    • Paprikapoeder

Bereiding:

Oke, we gaan wokken. Had je niet verwacht he! Wel eerst de aarappels even kort (5 a 10 min) voorkoken. De wok doet namelijk wel iets met ze maar niet genoeg. Lekker olie in een pan en de gesneden boerenkool dr in. Beetje zout, peper, kerriepoeder, paprikapoeder, gemberpoeder er bij en na een minuutje of 2 afblussen met een beetje (Star paddenstoelen) bouillon. Naar smaak kun je er ook nog een likkie sambal of Marokaanse/Turkse perper paté door doen. Vind ik zelf lekker.  Wel een beetje rustig met alle kruiden. Als je sambal lekker vindt doe je wat minder van de rest. Anders wordt het erg heftig. Zelf sla ik kruidnagel vaak over. Maar ook dat kan. Dan zou ik wel sambal en gember weglaten.

Je had de boerenkool dus afgeblust. Gekookte aardappels erbij en nog een minuut of 5 a tien laten sudderen.

Ondertussen bak je de Merguez in een koekenpan in een minuut of tiien gaar. Als die klaar is even de spek uitbakken tot mooie plakken “streaky bacon“. Tot slot de – in repen/ringen gesneden paprika en ui ook even een minuut in deze pan (en vet) aanzetten.

Dan snel weer terug naar afgebluste boerenkool. (In het echt doe je dit alles een beetje tegelijk, zit je in de stress en is de keuken vet en groen van boerenkool en worst.)

Alles even proeven. Is de gaarheid een beetje goed? Ja sorry ik doe dit altijd een beetje uit de losse pols. En qua kruiden? Je kunt het eventueel wat zachter maken met wat crème fraîche. Als alles naar wens is ga je een beetje stampen. Niet te hard de aardappels moeten een beetje heel blijven. Als het naar wens is maak je geheel af met nog wat zout en wat peper. Serveren in een diep bord met de ui, paprika en bacon er bij.

Zelf maak ik het af met nog wat piccalilly.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>