Recept Balsamico Siroop

Deze zoet zure stroop van balsamico azijn is echt een van mijn favoriete trucjes. Makkelijk te maken en als je het  bij de hand hebt maak je van een simpele tomaat nog een feestmaal. Echt één in de categorie “Geheim van de Chef”.

Deze siroop is ideaal om mee te garneren en heerlijk op simpele pasta’s of op een zomerse Italiaanse salade. Maar ook in combinatie met mooie gedroogde hammen, geitenkaas, een stukje (rood)vlees of gewoon op een tomaatje. En last but not least; probeer de stroop een te combineren in een dessert met frambozen of aardbeien. De balsamico brengt de smaak van fruit namelijk omhoog.

Genoeg mogelijkheden zoals je ziet. Zorg dus dat je altijd een flesje met dit vloeibare goud in de buurt hebt staan.

 • Tijd: 60 min.

balsamico_stroop

Ingrediënten:

 • Balsamico azijn
 • Honing

Bereiding:

Ik gebruik meestal meteen een liter balsamico. Dan houd je ongeveer 2,5 deciliter over. Maar minder maken kan natuurlijk ook. Op een liter balsamico gebruik ik 75 á 100 gram honing denk ik. Ik doe het altijd een beetje uit de losse pols.  Andere recepten gebruiken 100 gram kristal suiker op 2,5 deciliter azijn. dat vind ik te zoet. Maar je moet zelf maar even wat experimenteren met de verhoudingen.

Doe een goede hoeveelheid honing in een steelpannetje en laat het even warm worden. Beetje bubbelen maar niet (te) bruin laten worden. Daarna flesje balsamico erbij en heeeeeel langzaam laten inkoken. Als de balsamico tot ongeveer 1/3 of 1/4 is ingekookt laat je het afkoelen. Het is inmiddels een soort stroop geworden. Doe de stroop in een knijpflesje en klaar.

Tip: Je kunt trouwens af en toe even een lepeltje er uit halen en dat even laten terugkoelen tot kamertemperatuur, op een beetje ijs(water). Check op die manier of de stroop van de gewenste dikte is. In mijn beleving moet het op een bord een streepje trekken, zonder (snel) uit te lopen. Maar het moet tegelijkertijd niet te bitter of intens worden. Een beetje vloeibaar, zoals schenkstroop. Een fractie dunner wellicht. Tussendoor ook meteen even proeven natuurlijk.

 

4 comments to Balsamico Siroop

 • Ivonne

  Ik wil dit recept graag maken. In de winkel heb ik de keus uit witte en donkere balsamico azijn. Welke moet ik gebruiken?

 • Anne

  Vandaag deze siroop gemaakt. En gewaarschuwd door de reactie van Patrick het mengsel heel zachtjes in laten koken. Een liter balsamicoazijn met ongeveer 120 gram honing heeft 3 uur op een gewone gaspit maar op de zachtste stand gestaan, daarna nog een uur op de zachtste stand van het kleinste pitje en het is heel goed geworden, zij het wat weinig. Ik ga dus nog een liter laten inkoken. Zeer bedankt voor het recept.
  groeten
  Anne.

 • Hi Patrick, die karamel smaak klopt wel hoor. Echt bitter niet. Dan heb je of de suiker/honing te lang laten karameliseren, of je hebt de stroop te ver ingekookt. Laat volgende keer de honing wat korter warm worden. Maar een klein bittertje zit er altijd wel aan.
  Daarnaast is het zo dat suiker andere smaken maskeert. Vind je de stroop dus te bitter, stel ik voor dat je wat meer honing gebruikt. Dat kan overigens gewoon met de stroop die je al gemaakt hebt. Honing in de pan en stroop er bij. Verwarmen en goed mengen en weer terug in de spuitfles.

  Bedankt voor je reactie trouwens.

  Succes!

 • Gisteren heb ik dit voor het eerst geprobeerd te maken. Zoals bovenstaand recept.
  Echter de siroop is een tikje bitter geworden. Ik heb het idee dat dit komt doordat
  de suikers aan de rand van de pan gecarameliseerd zijn. Zou dat kunnen?

  Nu begrijp ik dat het echt heeeeeel langzaam moet inkoken, maar op verschillende andere sites
  Staat dat dit in een minuut of 15 gebeurd voor 500 ml naar 200ml. Volgens mij is dit te snel

  De smaak zou toch zoet en lichtzuur moeten zijn en totaal geen bitter erin?
  Of klopt die caramelsmaak toch?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>