Recept Babi Ketjap

Heerlijke Indische babi ketjap. Een beetje geduld is gewenst maar het is niet moeilijk en erg lekker.

  • Personen: 4 á 6
  • Tijd:
    • 1 uur marineren
    • 2 stoven
    • liefst een nacht besterven


babi_ketjap

Ingrediënten:

  • 0.5 kilo varkenskarbonade met bot (speklappen zijn lekkerder, maar erg vet)
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 0.5 theelepel peper
  • 3 theelepels gemberpoeder (djahe)
  • stukje verse gember (geschild, ongeveer een duim groot)
  • 2 eetlepels azijn
  • 10 eetlepels ketjap manis (zoet)
  • olie
  • water
  • zout

Bereiding:
Snij de varkenskarbonades of speklappen in niet al te kleine stukken en wrijf ze in met peper, gemberpoeder en een snufje zout. Laat dit een uurtje intrekken. Snipper de uien en knoflook heel fijn. Braad het vlees vervolgens in olie lichtbruin (indo’s gebruiken eigenlijk geen olijfolie, maar het kan best) en bak ook de uien en knoflook even mee. Voeg nu de ketjap, azijn, verse gember (in zijn geheel, anders kan je het later niet meer terugvinden) en een scheut water toe. Laat dit in elk geval twee uur heel zachtjes pruttelen. Het allerlekkerst wordt het als de babi een dag van tevoren klaarmaakt en gewoon een nacht van het vuur af laat staan. Het is de bedoeling dat er nog wel wat vocht overblijft, dus let op dat het niet te veel inkookt. Lekker met boontjes (een lekker recept hiervan komt nog) en kleefrijst(!).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>