Pittige zalmtartaar zelf maken

Topper als tussengerechtje of als (onderdeel van) een salade.

Dit recept is ontstaan als een noodgreep in de Blaffende Vis, waar we wel eens vergeten om de gerookte zalm die uit de vriezer komt tijdig en langzaam te ontdooien. Dan wil het in de lunch stress voorkomen dat een pak in zijn geheel in de Belgische oven gaat en iets te (snel) warm wordt  Gevolg: een pak gerookte zalm dat uit elkaar valt van ellende. Maar goed, weggooien is zonde. Toen ik een keer vloekend met een pak zalm in mijn handen stond, dat niet meer in plakken maar in hele kleine deeltjes het pak uit kwam bedacht ik het volgende recept.

  • Personen: 4
  • Tijd: 15 min.

Zalm Tartaar

Bekijk het hele recept: Pittige zalmtartaar

Russisch Ei (Salade) zelf maken

Russische ei is een soort voorgerecht, dat je tegenwoordig nog maar weinig tegen komt. Het is een soort groente-salade met ei en volgens de meeste recepten ook met vis. En mayo is het toverwoord!

De een kiest 2 halve gekookte eitjes met mayo en zalmeitjes die op wat boontjes en wortel gelegd worden. De ander maakt er een hele rijke salade schotel van, met veel diverse soorten vis, de men met met minimaal 6 man moet aanvallen.

Het recept van mijn vader (hieronder) komt het dichtst in de buurt van dat laatste. Het is een maaltijdsalade met heel veel lekkere visjes die het (familie) traditiegetrouw erg goed doet op de eerste zomerse dag van het jaar. Beetje Oud-Hollands/Jordanees/Opa&Oma voelt zich dan helemaal in zijn nopjes. Hoewel de Belgen hem geloof ik bedacht hebben en de Russen er overigens niets mee te maken hebben. Oud-Hollands ook door het type vis, dat mijn vader gebruikt. Panharing, (peper)makreel en vette IJsselmeer paling.

  • Personen: Twee tot vier
  • Tijd – voorbereiden: 20 minuten: eieren en aardappelen koken, eventueel vis pocheren.
  • Tijd – bereiden: 20 minuten.


Bekijk het hele recept: Russisch Ei (Salade)

Pasta met Zalm, Spinazie en Basilicum zelf maken

Dit snelle recept is een prachtige combinatie. Fluweelzacht en de meer professionele versie van de, in (meisjes) studentenhuizen zo populaire pasta met zalmsnippers en roomsaus.

En een betere foto is natuurlijk welkom. Deze is namelijk van een net iets andere variant. Met aardbeien. Vast van een Amerikaan. Die doen dat soort shit. Het lijkt mij dan weer minder geslaagd.  Maar als het onverhoopt toch lekker is hoor ik het graag. Tot die tijd maak ik hem zonder.

  • Personen: 2
  • Tijd: 20 min.

spinazie_zalm

Bekijk het hele recept: Pasta met Zalm, Spinazie en Basilicum