Hollandse Kip in het pannetje zelf maken

Het wordt weer steeds eerder donker buiten. De avondtemperatuur daalt richting nul. De wintertijd is al ingesteld en het is laat. Je hebt honger, weinig tijd en zin in een bord oer-Hollands eten:
Eureka, kip in het pannetje!

  • Personen: 4
  • Tijd: 30 min.

 

Bekijk het hele recept: Hollandse Kip in het pannetje

Kip in sinaasappelsaus met paprika en chorizo zelf maken

Ten eerste: credit where credit is due. Ik heb zitten nadenken hoe ik op dit recept ben gekomen en kwam tot de conclusie dat het een bewerking is van een recept dat ik van Alejandro (die dikke Chileen) ken: zijn sinaasappel escabeche van makreel, die overigens ook zeker een plek verdient tussen je recepten. Ik heb aan zijn basisidee chorizo toegevoegd en de makreel vervangen door kip.

Als tapa, maar zou ook uit te bouwen zijn naar een op zich zelf staand gerecht met de juiste garnituur (bijvoorbeeld pilav rijst met noten of tabouleh met munt).

Hier aangegeven hoeveelheden zijn voor ongeveer 4 personen als bijgerecht of tapa.

  • Personen: 4
  • Tijd: 25 min.

Kip in Sinaasappelsaus met Chorizo

Bekijk het hele recept: Kip in sinaasappelsaus met paprika en chorizo

Vin & Sil’s Ceasar Salade met Kip zelf maken

Misschien wel ons lievelingsgerecht. We bestellen het in ieder geval (bijna) nooit meer in een restaurant. Dat valt namelijk altijd tegen. We maken het zelf namelijk beter.

Het is niet helemaal het originele Ceasar salade recept maar daarom staat hij ook op deHardeGarde.  Maar wel gewoon met croutons, ansjovis, mayodressing en parmesan. En lekkere kip dus. Geen filet, dat is veel te droog. Lekkere sappig poten, die we een beetje pittig (laten) kruiden.

Wij maken de onderstaande salade vaak voor 2 personen als hoofdgerecht. Het kan echter ook prima voor ongeveer zes personen een voorgerecht zijn.

  • Personen: 2 of 6
  • Tijd: 45 min.

ceasar_met_kip

Bekijk het hele recept: Vin & Sil’s Ceasar Salade met Kip

Hete Kip Piri Piri zelf maken

Er zijn vele manieren om hete kip te bereiden, dit is er slecht 1 van. Wel heel lekker overigens. De ‘point’ is dat je een beetje moet experimenteren en variëren tot je je eigen “hete kippetje” heb gevonden. En dit recept is een erg goede basis. Het is een Afrikaanse versie overigens. De meeste Nederlanders kennen Frango piri piri via de Portugese. Het is ook de Portugese naam. Maar aangezien o.a. Angola een voormalig Portugese kolonie is heet hij daar dus ook zo. Surinamers noemen het gewoon weer hete kip. Die zijn zo makkelijk.

Piri Piri is eigenlijk een pepersaus. Een soort Portugese of Angolese sambal zeg maar. In een hoop recepten die ik tegenkom gaan mensen er vanuit dat de peper piri piri heet. Kip met peper in dat geval. In mijn ogen ligt het dus iets gecompliceerder. Kip met peper maak ik in 3 minuten. Kip piri piri niet! Dit recept gaat dus over geroosterde kip, gemarineerd in hete pepersaus.

  • Personen: 8
  • Voorbereiden: 1 uur
  • Marineren: 12 uur
  • Afmaken: 1 uur

hete-kip

Bekijk het hele recept: Hete Kip Piri Piri

Snelle Wraps met Kip en Avocado zelf maken

Snel, gemakkelijk en lekker. Wraps met kipfilet en avocado.

  • Tijd: 15 – 20 minuten
  • Aantal: 4 wraps

Avocado

Bekijk het hele recept: Snelle Wraps met Kip en Avocado