Kaasboterhammen zelf maken

Kaasboterhammen. Mijn moeder maakte ze soms voor ons als ze geen zin of tijd had om te koken. Zij voelde zich dan ongetwijfeld schuldig, wij waren zielsgelukkig. Kaasboterhammen!

Jeugdsentiment dus. Maar afgezien daarvan is het een prima manier om van wat oud brood en drie afgekloven korstjes kaas (als als je mazzel hebt, heb je nog een beurs tomaatje)  een top maaltje te maken. Beetje crostini achtig. Heerlijk als tussendoortje of gewoon als je een keer geen zin hebt in een echte maaltijd en morgen wel weer over vitamines na denkt.

En vergis je niet; het zijn geen tosti’s. Tosti’s zijn de Jupiler league. Dit is Champions league.

  • Personen: 1 á 2
  • Tijd: 10 min.

kaasboterham

Bekijk het hele recept: Kaasboterhammen

Witlof salade met Granny Smith, krokant spek, kaas en walnoot zelf maken

Oke, ik geef het toe. Deze heb ik gejat! Ik zag hem op TV en heb het gemaakt. Helaas was er echt niets op aan te merken. Het was zelfs beter dan mijn eigen witlof sla. Daarom dus deze op dehardegarde ipv mijn eigen slaatje.

Ik ben zelf helemaal gek op witlof. Gezond, fris, makkelijk en goedkoop. Lekker met rozijntjes, walnoot en een appeltje. Wat wil je nog meer. En met het feit dat dit klassiek receptje binnen een kwartiertje op tafel staat, is er helemaal geen reden meer om het niet te maken.

Qua auteursrechten is het wel wat lastig. Ik verander namelijk (bijna) niets. Daarom link ik maar even door naar het echte recept. Bij wijze van bron vermelding. Ze hebben een leuk videotje op hun site waarin het hele recept uitgelegd wordt. Credits naar het gezellige Vlaamse mannetje dus.

  • Personen: 4
  • Tijd: 20 min.

Bekijk het hele recept: Witlof salade met Granny Smith, krokant spek, kaas en walnoot

Kaasstengels zelf maken

Je kent ze wel: Kaasstengels. Bij de bakker of in zo’n vierkant doosje bij de supermarkt. Maar ze zijn heel makkelijk zelf te maken. In een paar minuten klaar en lekker bij de borrel of te combineren met een mooie (kreeften) soep of  salade.

  • Tijd: 10 min bereiden & 10 min bakken.

kaasstengels

Bekijk het hele recept: Kaasstengels

Chile Rellenos uit New-Mexico zelf maken

Dit recept heb ik geleerd tijdens mijn reis in New Mexico. Van origine komt dit gerecht echter uit de Mexicaanse stad Puebla. De peper die voor dit recept gebruikt wordt, wordt dan ook de poblano chile genoemd.

Er bestaan veel varianten van de chile rellenos. Dit recept beschrijft twee verschillende bereidingswijzen waarin de pepers in beide gevallen worden gevuld met kaas. Uiteraard kun je ze ook vullen met kip (pollo) of (pinto) beans.
Verder kun je natuurlijk andere soorten chilipepers gebruiken. De pepers die in Nederland te verkrijgen zijn, zijn over het algemeen pittiger en kleiner dan de gemiddelde peper in Latijns-Amerika. Zoek naar grote pepers die passen bij je smaak. Eventueel kun je het gerecht ook nog maken met (punt) paprika’s, mocht je niet van pittig houden. En je eigen inzichten of de beste plek in Amsterdam om pepers te kopen deel je natuurlijk met ons in de comments van dit recept. Zelf bestel ik af en toe wat shit direct uit New Mexico via deze webwinkel via deze webwinkel. Maar een Amsterdams alternatief is misschien handiger.

  • Personen: 4
  • Tijd: 60 min.

chili rellenos

Bekijk het hele recept: Chile Rellenos uit New-Mexico

Philly Cheese Steak zelf maken

Als je in een Philly Cheese Steak bijt, loopt het vet onherroepelijk je mouw in. De echte liefhebber kenmerkt zich dan ook door het aannemen van een speciale positie bij het eten, ‘the Philly lean’: staand op straat, het hoofd voorover gebogen naar het druipende broodje, zodat het vet niet op je kleren maar op de grond valt. (bron: Philly Cheese Steak | de Volkskrant)

  • Personen: 4
  • Tijd: 10 min.

philly chees steak

Bekijk het hele recept: Philly Cheese Steak