Gremolata zelf maken

Gremolata is een klassiek Italiaans receptje – op basis van citroenzeste, peterselie en knoflook – dat op velerlei vlakken inzetbaar is. Het betekend zoiets als ‘vullen’ en de Italiaan zet het in bij stoofschotels (Ossobuco), over pasta’s en crostini’s en in soep. Het is krachtig van smaak en heerlijk fris. Bovendien is het heel simpel en klaar in een handomdraai.

Zelf gebruik ik het heel graag bij vis. Heerlijk over een gegrilde tonijnsteak of bij een schol- of tongfilet in combinatie met wat geklaarde boter.

  • Personen: 6 a 8
  • Tijd: 10 min.

Gremolata

Bekijk het hele recept: Gremolata

Citroen-Bieslook Mayonaise zelf maken

Een week of twee geleden werd ik – op basis van dehardegarde – gevraagd of ik intresse had om 1 maal per maand een culinaire blogpost voor de Bijenkorf te schrijven. Dat leek me leuk dus heb op hun verzoek een proef blogpost geschreven. Net als een reeks andere culinaire bloggers overigens. Helaas ben ik op basis van deze post niet geselecteerd. You win some, you loose some.

Toch zonde om mijn post in de vuilnisbak te gooien dus publiceer ik hem hieronder alsnog. Het recept om zelf de citroen bieslook mayonaise te maken staat helemaal onderaan overigens.

Jordanese Oma’s en Garnalen.

Vorige week heb ik een nieuwe woning betrokken in de Amsterdamse Jordaan. Op maandag en zaterdag is daar markt voor de deur en schijnt de voorjaarszon. En omdat de koelkast na de verhuizing nog helemaal leeg was heb ik me met frisse tegenzin tussen de langzaam lopende Jordanese oma’s begeven om boodschappen te doen.

Markt maakt me blij, inspireert me en doet me aan mijn jeugd denken. En er is op culinair gebied niets lekkerder dan de mierzoete smaak van jeugdsentiment. Een zure bom voor een gulden terwijl mijn vader een haring eet. En als ik tegenwoordig zelf een haring aan de stal haal, koop ik eigenlijk altijd ook een zure bom. Helaas heb ik nog geen zoon dus meestal geef ik die bom weg aan de tandeloze straatkrant verkoper. Die zal wel denken dat ik gek ben.

Bekijk het hele recept: Citroen-Bieslook Mayonaise

Tong op klassiek Franse wijze zelf maken

Wat mij betreft de lekkerste manier om tong klaar te maken. Simpel, puur en subtiel. Heerlijk om op zaterdag op de markt te kopen en ‘s avond met vrienden  te eten. Een goed fles droge verdicchio of pinot grigio dr bij en zie daar: …  Geluk!

Hoewel de vis op Franse wijze bereid is heb ik wel het gevoel dat die Fransen het eigenlijk van ons geleerd hebben. Zij doen het alleen met geklaarde boter. Dat is Frans. Die tong komt gewoon uit de Noord-Zee. Of van de Albert Cuijp. En als ik hem maak, maak ik hem echt wel lekkerder dan die Fransen. Tong op Amsterdamse wijze zou het dus eigenlijk moeten zijn. Maar dat krijg ik er bij Johannes van Dam weer niet door denk ik. Jacque Brel past er overigens goed bij. Maar dan wel met “Port d’ Amsterdam”.

Hoe dan ook … een recept waar ik gelukkig van word.

  • Personen: 4
  • Tijd: 15 min

Tong sole

Bekijk het hele recept: Tong op klassiek Franse wijze