Het Concept

deHardeGardeOmdat koken met vrienden leuker is dan koken met sterren

Omdat ik graag voor vrienden kook, krijg ik regelmatig de vraag “Hoe doe je dat? Kun je het recept voor me opschrijven?” Deze vraag beantwoord ik vervolgens met “ik zet het wel op deHardeGarde.” En omgekeerd ook. Als ik bij iemand een goed recept ontfutsel probeer ik diegene te motiveren om het om mijn site te zetten. Iedereen heeft namelijk zo’n toppertje. Zo’n recept dat hij of zij ooit van moeder, oma of een neef in Afrika heeft geleerd. Iets wat hij of zij bijzonder lekker kan klaarmaken. Die recepten probeer ik te verzamelen. De site is uiteindelijk dus een verzameling met de beste recepten van mij en mijn vrienden, collega’s, bevriende chef’s, etc.

Historie

De allereerste (echte) website die ik ooit in mijn leven bouwde was deHardeGarde (link naar the internet archive). Tijdens mijn propedeuse jaar moest ik voor het vak Internet Development een ‘database driven’ website bouwen met PHP en MySQL. Ik besloot dat het een mooie aanleiding was om al mijn losse recepten een keer te ordenen. Dat resulteerde in een behoorlijk goed werkende website met een hele reeks recepten van mij, en mijn vrienden. En een trotse Vincent. Mijn eerste website!

Dat is inmiddels alweer een jaar of 8 geleden. In 2007 is deHardeGarde is echter definitief off-line gegaan. Het ding kon niet meer. Het werkte slecht met nieuwe PHP en MySQL versies en het domein twee maal verhuizen deed de site ook geen goed. Bovendien zag het er zo langzamerhand gewoon heel knullig uit.

Maar ik miste mijn recepten. En bovendien kon ik het niet verkroppen dat mijn eerste website off-line was. Moraal van het verhaal:

De deHardeGarde is weer terug! (2009)

Help mij dus om de site tot een nog groter succes te maken en deel die mooie recepten!

Toekomst

Het is niet de bedoeling om van deHardeGarde de grootste recepten site van Nederland te maken.

Het is wel de bedoeling om een leuke plek te zijn waar vrienden hun recepten archiveren en delen. Een ‘community’ (vies woord) waar mensen terug komen, kennis delen en waar ieder recept een persoonlijk tintje heeft. Persoonlijkheid i.p.v. perfectie wat mij betreft. Het niveau van de recepten kan dan ook sterk variëren, aangezien het niveau van de auteurs nogal variërend. Van papa bakt een ei, tot professionele en semi professionele koks zoals ik zelf.

Kernwoorden zijn daarom wat mij betreft:

 • Recepten
 • Vrienden
 • Persoonlijke noot
 • Archiveren

Als de website zich het komende jaar gestaag uitbreid en er een mooie schat aan recepten is ontstaan, is het mijn voornemen om volgend jaar een kookboek uit te geven met de mooiste, leukste, lekkerste en meest hilarische recepten.

Zorg dus dat je daar in staat! Eeuwige roem zal je deel zijn.

Keep those goodies comming now ….

3 comments to Het Concept

 • Vincent,
  Wow, wat leuk dat je dit doet,(hebt gedaan?). Zocht ook naar gremolata na eerst osso buco te hebben gevonden. Werd getriggerd door je subtiele sidekicks bij recptuur, jij proeft ook bij elke toevoeging zo van: is het nu echt meer of minder??.
  hobbykok Tom

 • Frank Traas

  Hallo Vincent.
  Zijn jij/jullie facebookers ?
  In dat geval nodig ik je uit de aan de selecte club “grove vleeswaren” van Frank Bodaan deel te nemen.
  De culinaria vliegen je om je oren aldaar.
  ik kwam hier bij jou terecht omdat ik gremolata googelde..
  Groeten.
  Frank Traas

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>