Klassieke Steak Tartare zelf maken

De Steak Tartare wordt steeds populairder in Nederland. Deze Franse klassieker van rauw, rood vlees is lekker mannelijk, vrij snel te maken en heerlijk met sla en frietjes.

De steak tartaar wordt gemaakt van gehakte biefstuk. Ook in Nederland noemen we dit Tartaar. Maar de Fransen brengen het veel verder op smaak en serveren het bovendien rauw. In Nederland bakken we ze vaker. De Fransen doen dat ook wel, maar dan heet het Steak Haché.  Het zelfde vlees, maar dan minder op smaak gemaakt (zout, peper, eventueel een eitje) en dat kort gebakken. Maar die maken we dus niet. We maken Steak Tartare. Scheelt weer een pan afwassen.

Het recept hieronder gaat uit van een hoofdgerecht. Als voor- of lunchgerecht kan hij natuurlijk ook, dan gebruik je gewoon (net iets meer dan) de helft. Wat chips in plaats van friet en een kleiner sla garnituurtje.

  • Personen: 2
  • Tijd: 25 min.

Bekijk het hele recept: Klassieke Steak Tartare

Citroen-Bieslook Mayonaise zelf maken

Een week of twee geleden werd ik – op basis van dehardegarde – gevraagd of ik intresse had om 1 maal per maand een culinaire blogpost voor de Bijenkorf te schrijven. Dat leek me leuk dus heb op hun verzoek een proef blogpost geschreven. Net als een reeks andere culinaire bloggers overigens. Helaas ben ik op basis van deze post niet geselecteerd. You win some, you loose some.

Toch zonde om mijn post in de vuilnisbak te gooien dus publiceer ik hem hieronder alsnog. Het recept om zelf de citroen bieslook mayonaise te maken staat helemaal onderaan overigens.

Jordanese Oma’s en Garnalen.

Vorige week heb ik een nieuwe woning betrokken in de Amsterdamse Jordaan. Op maandag en zaterdag is daar markt voor de deur en schijnt de voorjaarszon. En omdat de koelkast na de verhuizing nog helemaal leeg was heb ik me met frisse tegenzin tussen de langzaam lopende Jordanese oma’s begeven om boodschappen te doen.

Markt maakt me blij, inspireert me en doet me aan mijn jeugd denken. En er is op culinair gebied niets lekkerder dan de mierzoete smaak van jeugdsentiment. Een zure bom voor een gulden terwijl mijn vader een haring eet. En als ik tegenwoordig zelf een haring aan de stal haal, koop ik eigenlijk altijd ook een zure bom. Helaas heb ik nog geen zoon dus meestal geef ik die bom weg aan de tandeloze straatkrant verkoper. Die zal wel denken dat ik gek ben.

Bekijk het hele recept: Citroen-Bieslook Mayonaise

Salade gésiers de canard = Salade met eendenmaagjes zelf maken

Het is al weer bijna Kerstmis. En ik was nieuwsgierig welke gerechten mijn vrienden als echte kerst topper zien. Welke gang komt er zeker op tafel bij hen dit jaar?

Myrthe (die normaal gesproken soep, kip of vlees op tafel zet, verraste me met deze prachtige, klassiek franse salade. Een goede en kerst-waardige keus, wat mij betreft aangezien het naast chique ook nog snel en betrekkelijk simpel is. Het kan bijna niet mislukken, geeft je alle tijd je aandacht op je familie te richten en ze toch iets bijzonders voor te zetten. bij mij komt hij ook op het menu. Bij jou ook?

Bedankt Myrthe!

  • Personen: 4
  • Tijd: 25 min

Salade gésiers de canard

Bekijk het hele recept: Salade gésiers de canard = Salade met eendenmaagjes

Normandische Patrijs (of Fazant) zelf maken

Ik heb zelden van mijn leven zo snel, zo lekker, zo een eenvoudig en bijzonder gerecht gemaakt. Maak niet de fout er andere ingrediënten bij te gebruiken dan die zijn beschreven. Geen bijgerechten!!! Alleen dit maal. Al je chakra’s gaan er van kriebelen.

  • Personen: 2      bij 4 personen dubbele hoeveelheid maar minder appels (geen 6 maar 4)
  • Voorbereiding: 15 min.
  • Oventijd 60 min



Bekijk het hele recept: Normandische Patrijs (of Fazant)

Mosselen à la grandmère zelf maken

Heerlijke mosselen zoals pa ze graag eet. Hij heeft het recept van zijn Franse buurman gekregen. En die kreeg het natuurlijk van zijn oma. Zoals dat hoort met dit soort recepten.

Het geheim zit hem in de keuze voor de wijn en het bereiden op hoog vuur. En in de crème fraîche en ham natuurlijk. Eigenlijk is het hele recept gewoon 1 groot geheim.

  • Personen: 4
  • Tijd: 20 min.

Bekijk het hele recept: Mosselen à la grandmère