Marokkaanse rode linzensoep Vinny style zelf maken

Lekkere rode linzen soep, pittige en exotisch gekruid. De soep is echter niet helemaal origineel Marokkaans, omdatik er chorizo in verwerk (Vinny Style).

Aangezien chorizo niet echt halal te noemen is vallen de Moslims hier af denk ik. Maar dat is niet nodig; zonder chorizo (en met mergues) is hij zeker net zo lekker.

  • Personen: 6
  • Tijd: 30 min + 1 nacht besterven

Rode linze

Bekijk het hele recept: Marokkaanse rode linzensoep Vinny style

Hete Kip Piri Piri zelf maken

Er zijn vele manieren om hete kip te bereiden, dit is er slecht 1 van. Wel heel lekker overigens. De ‘point’ is dat je een beetje moet experimenteren en variëren tot je je eigen “hete kippetje” heb gevonden. En dit recept is een erg goede basis. Het is een Afrikaanse versie overigens. De meeste Nederlanders kennen Frango piri piri via de Portugese. Het is ook de Portugese naam. Maar aangezien o.a. Angola een voormalig Portugese kolonie is heet hij daar dus ook zo. Surinamers noemen het gewoon weer hete kip. Die zijn zo makkelijk.

Piri Piri is eigenlijk een pepersaus. Een soort Portugese of Angolese sambal zeg maar. In een hoop recepten die ik tegenkom gaan mensen er vanuit dat de peper piri piri heet. Kip met peper in dat geval. In mijn ogen ligt het dus iets gecompliceerder. Kip met peper maak ik in 3 minuten. Kip piri piri niet! Dit recept gaat dus over geroosterde kip, gemarineerd in hete pepersaus.

  • Personen: 8
  • Voorbereiden: 1 uur
  • Marineren: 12 uur
  • Afmaken: 1 uur

hete-kip

Bekijk het hele recept: Hete Kip Piri Piri

Tong op klassiek Franse wijze zelf maken

Wat mij betreft de lekkerste manier om tong klaar te maken. Simpel, puur en subtiel. Heerlijk om op zaterdag op de markt te kopen en ‘s avond met vrienden  te eten. Een goed fles droge verdicchio of pinot grigio dr bij en zie daar: …  Geluk!

Hoewel de vis op Franse wijze bereid is heb ik wel het gevoel dat die Fransen het eigenlijk van ons geleerd hebben. Zij doen het alleen met geklaarde boter. Dat is Frans. Die tong komt gewoon uit de Noord-Zee. Of van de Albert Cuijp. En als ik hem maak, maak ik hem echt wel lekkerder dan die Fransen. Tong op Amsterdamse wijze zou het dus eigenlijk moeten zijn. Maar dat krijg ik er bij Johannes van Dam weer niet door denk ik. Jacque Brel past er overigens goed bij. Maar dan wel met “Port d’ Amsterdam”.

Hoe dan ook … een recept waar ik gelukkig van word.

  • Personen: 4
  • Tijd: 15 min

Tong sole

Bekijk het hele recept: Tong op klassiek Franse wijze