Klassieke Steak Tartare zelf maken

De Steak Tartare wordt steeds populairder in Nederland. Deze Franse klassieker van rauw, rood vlees is lekker mannelijk, vrij snel te maken en heerlijk met sla en frietjes.

De steak tartaar wordt gemaakt van gehakte biefstuk. Ook in Nederland noemen we dit Tartaar. Maar de Fransen brengen het veel verder op smaak en serveren het bovendien rauw. In Nederland bakken we ze vaker. De Fransen doen dat ook wel, maar dan heet het Steak Haché.  Het zelfde vlees, maar dan minder op smaak gemaakt (zout, peper, eventueel een eitje) en dat kort gebakken. Maar die maken we dus niet. We maken Steak Tartare. Scheelt weer een pan afwassen.

Het recept hieronder gaat uit van een hoofdgerecht. Als voor- of lunchgerecht kan hij natuurlijk ook, dan gebruik je gewoon (net iets meer dan) de helft. Wat chips in plaats van friet en een kleiner sla garnituurtje.

  • Personen: 2
  • Tijd: 25 min.

Bekijk het hele recept: Klassieke Steak Tartare

Carpaccio van Tonijn en Radijs zelf maken

Het is tegen Koninginnedag aan; radijs is vol in het seizoen. Dat weet toch iedereen?

Goed, radijs is dus een beetje vergeten groente. Ik liep even mijn kookboeken na en nergens staat radijs in de index. Ja, in het boek van mijn oma. “Lekker als vooraf. Goed wassen en geef er wat fijnzout bij.

Zelf die Dikke Johannes van Dam kent het niet. Schande! Ik ben dus zelf wat gaan aanklooien. Het recept hieronder is dan ook in ontwikkeling. En het zou dus leuk zijn als je mee ontwikkelt. Gewoon even roepen hoe het beter kan in de ‘comments’ hieronder.

Hoe dan ook; carpaccio van radijs dus. Beetje opgeleukt met tonijn.

  • Personen: 2
  • Tijd: 15 min.

radijs carpaccio

Bekijk het hele recept: Carpaccio van Tonijn en Radijs

tuinerwtensoep met munt zelf maken

Een super simpele soep die zich voor meerdere gelegenheden leent!

De tuinerwtensoep  kan heel goed als voorgerecht in Duralex glaasjes met een toefje crème fraiche en een blaadje munt ter garnering.  Of als comfort food in een grote kom, met een crème fraiche naar eigen smaak toegevoegd en een grove roggeboterham met katenspek. Op de foto hieronder is er nog wat geroosterde paprika toegevoegd ter garnering.

  • Personen: 4
  • Tijd: 20 min.

tuinerwtensoep met munt

Bekijk het hele recept: tuinerwtensoep met munt

Salade gésiers de canard = Salade met eendenmaagjes zelf maken

Het is al weer bijna Kerstmis. En ik was nieuwsgierig welke gerechten mijn vrienden als echte kerst topper zien. Welke gang komt er zeker op tafel bij hen dit jaar?

Myrthe (die normaal gesproken soep, kip of vlees op tafel zet, verraste me met deze prachtige, klassiek franse salade. Een goede en kerst-waardige keus, wat mij betreft aangezien het naast chique ook nog snel en betrekkelijk simpel is. Het kan bijna niet mislukken, geeft je alle tijd je aandacht op je familie te richten en ze toch iets bijzonders voor te zetten. bij mij komt hij ook op het menu. Bij jou ook?

Bedankt Myrthe!

  • Personen: 4
  • Tijd: 25 min

Salade gésiers de canard

Bekijk het hele recept: Salade gésiers de canard = Salade met eendenmaagjes

Bruschetta met Tuinbonen en Pecorino kaas zelf maken

Heerlijke zomerse bruschetta met tuinbonen – het seizoen is weer begonnen – en pecorino. Tuinbonen heten in het engels trouwens fava beans. Je weet wel die van Silence of the Lambs. Het verschil tussen bruchetta’s en crostini’s is niet altijd geheel duidelijk overigens. Het verschil is dan ook klein. De bruschetta is meer een broodje. Op dit weblog van een culinaire journalist wordt het aardig uitgelegd.

  • Personen: 2 tot 4
  • Tijd: 20 min

bruschetta_tuinbonen_pecori

Bekijk het hele recept: Bruschetta met Tuinbonen en Pecorino kaas