Wentelteefjes zelf maken

Wentelteefjes – of ‘turning bitches’ zoals mijn horeca collega’s ze allemaal noemen – zijn een oud Hollandse manier van rest brood verwerken. De Fransen doen het ook maar dan heet het ‘Pain Perdu’. Ook grappig, maar minder.

Deel van het succes schuilt dan ook in het gebruik van oud brood. Met vers brood worden ze te zompig en gaan ze heel snel stuk. Maar goed gemaakt zijn ze minstens net zo warm, zoet en troostrijk als Oma’s volle boezem van 30 jaar terug.

Hollandse Haute Cuisine met een vleugje weemoed en veel bruine basterdsuiker.

  • Personen: 4
  • Tijd: 15 min.

Wentelteefjes

 

Bekijk het hele recept: Wentelteefjes

Eiersalade met groene saus zelf maken

Volgende week is het weer kerstmis. Aangezien er toch niemand komt eten, verwennen we ons zelf dus met een lekkere eiersalade. Hartstikke voedzaam en makkelijk. En omdat het kerst is serveren we hem met groene saus. Heel feestelijk.

Ook heel leuk met Pasen trouwens. Ei –> Pasen. Snap je?

Tip: Erg lekker in combinatie met een Schultenbräu. Of meer serieus, als ingrediënt tussen je Club Sandwich.

  • Personen: 4
  • Tijd: 20 min.
EierSalade snijden

Foto door: FotoosVanRobin

 

Bekijk het hele recept: Eiersalade met groene saus

Kaasboterhammen zelf maken

Kaasboterhammen. Mijn moeder maakte ze soms voor ons als ze geen zin of tijd had om te koken. Zij voelde zich dan ongetwijfeld schuldig, wij waren zielsgelukkig. Kaasboterhammen!

Jeugdsentiment dus. Maar afgezien daarvan is het een prima manier om van wat oud brood en drie afgekloven korstjes kaas (als als je mazzel hebt, heb je nog een beurs tomaatje)  een top maaltje te maken. Beetje crostini achtig. Heerlijk als tussendoortje of gewoon als je een keer geen zin hebt in een echte maaltijd en morgen wel weer over vitamines na denkt.

En vergis je niet; het zijn geen tosti’s. Tosti’s zijn de Jupiler league. Dit is Champions league.

  • Personen: 1 á 2
  • Tijd: 10 min.

kaasboterham

Bekijk het hele recept: Kaasboterhammen

Bruschetta met Tuinbonen en Pecorino kaas zelf maken

Heerlijke zomerse bruschetta met tuinbonen – het seizoen is weer begonnen – en pecorino. Tuinbonen heten in het engels trouwens fava beans. Je weet wel die van Silence of the Lambs. Het verschil tussen bruchetta’s en crostini’s is niet altijd geheel duidelijk overigens. Het verschil is dan ook klein. De bruschetta is meer een broodje. Op dit weblog van een culinaire journalist wordt het aardig uitgelegd.

  • Personen: 2 tot 4
  • Tijd: 20 min

bruschetta_tuinbonen_pecori

Bekijk het hele recept: Bruschetta met Tuinbonen en Pecorino kaas

Crostini’s zelf maken

Crostini’s zijn erg makkelijk om te maken maar leveren altijd een feestelijke tafel op. Ze zijn – met diverse zaken belegd – gezellig voor bij de borrel maar kunnen ook heel goed de basis zijn voor een mooi Italiaans voorgerecht.

Het gerecht dat je op de foto ziet is overigens zo’n voorgerecht:

Crostini met geroosterd lam, wilde spinazie en een peterselie – citroen vinaigrette. Geserveerd met een klein beetje witte bonen puree en gegarneerd met kleine stukjes gebalanceerde courgette.

Het recept hieronder beschrijf alleen het maken van de basis crostini. Dat lam moet je er zelf even bij denken.

  • Personen: 6
  • Tijd: 10 min.

crostini met lam

Bekijk het hele recept: Crostini’s