Normandische Patrijs (of Fazant) zelf maken

Ik heb zelden van mijn leven zo snel, zo lekker, zo een eenvoudig en bijzonder gerecht gemaakt. Maak niet de fout er andere ingrediënten bij te gebruiken dan die zijn beschreven. Geen bijgerechten!!! Alleen dit maal. Al je chakra’s gaan er van kriebelen.

  • Personen: 2      bij 4 personen dubbele hoeveelheid maar minder appels (geen 6 maar 4)
  • Voorbereiding: 15 min.
  • Oventijd 60 min



Bekijk het hele recept: Normandische Patrijs (of Fazant)

Russisch Ei (Salade) zelf maken

Russische ei is een soort voorgerecht, dat je tegenwoordig nog maar weinig tegen komt. Het is een soort groente-salade met ei en volgens de meeste recepten ook met vis. En mayo is het toverwoord!

De een kiest 2 halve gekookte eitjes met mayo en zalmeitjes die op wat boontjes en wortel gelegd worden. De ander maakt er een hele rijke salade schotel van, met veel diverse soorten vis, de men met met minimaal 6 man moet aanvallen.

Het recept van mijn vader (hieronder) komt het dichtst in de buurt van dat laatste. Het is een maaltijdsalade met heel veel lekkere visjes die het (familie) traditiegetrouw erg goed doet op de eerste zomerse dag van het jaar. Beetje Oud-Hollands/Jordanees/Opa&Oma voelt zich dan helemaal in zijn nopjes. Hoewel de Belgen hem geloof ik bedacht hebben en de Russen er overigens niets mee te maken hebben. Oud-Hollands ook door het type vis, dat mijn vader gebruikt. Panharing, (peper)makreel en vette IJsselmeer paling.

  • Personen: Twee tot vier
  • Tijd – voorbereiden: 20 minuten: eieren en aardappelen koken, eventueel vis pocheren.
  • Tijd – bereiden: 20 minuten.


Bekijk het hele recept: Russisch Ei (Salade)

Hollandse Erwtensoep = zelf Snert maken zelf maken

Niets zo Nederlands als Erwtensoep. En het seizoen is ruimschoots aan de gang. Pannetje snert maken dus. En wel in grote hoeveelheden. Lekker op oudejaarsavond na het vuurwerk afsteken of tijdens de elfstedentocht. En uit de diepvries als je weer eens geen tijd hebt om fatsoenlijk te koken. En uiteraard is mijn erwtensoep de allerbeste. Beter dan die van mijn moeder. En zelf die van mijn Oma. En jou Oma. En je Oma’s Oma. En …

Maak hem nou maar.

  • Personen: Oneindig
  • Tijd: 120 minuten (+ een nacht besterven)


Bekijk het hele recept: Hollandse Erwtensoep = zelf Snert maken

Boerenkool stamppot met merguez worst. zelf maken

Sinds gisteren sneeuwt het (November!) en hebben we de vorst in het land. En wie vorst zegt, zegt boerenkool. En wie boerenkool zegt, zegt worst. En als ik zeg worst; zeg ik Merguez. Marokaanse lamsworst is helemaal mijn ding. En tuurlijk ben ook ik gek op Hollandsche boerenkool met rookworst. Maar die kennen we wel. Dus we leuken hem even op met wat invloeden uit de buurt. Mijn Amsterdamse buurtje bedoel ik dan.

By the way: Als de temperatuur daalt slaat boerenkool meer suikers op en dat beïnvloedt de smaak. Die suikeropslag begint niet precies onder het vriespunt maar er is sprake van een glijdende schaal: hoe kouder het wordt, hoe meer suikers worden opgeslagen. De groent is dus iets minder bitter na een nachtje vorst.

Hoe dan ook. Exotische Boerenkool stamppot met merges worst.

  • Personen: 4
  • Tijd: 30 min.

Boerenkool met vorst

Bekijk het hele recept: Boerenkool stamppot met merguez worst.

Witlof salade met Granny Smith, krokant spek, kaas en walnoot zelf maken

Oke, ik geef het toe. Deze heb ik gejat! Ik zag hem op TV en heb het gemaakt. Helaas was er echt niets op aan te merken. Het was zelfs beter dan mijn eigen witlof sla. Daarom dus deze op dehardegarde ipv mijn eigen slaatje.

Ik ben zelf helemaal gek op witlof. Gezond, fris, makkelijk en goedkoop. Lekker met rozijntjes, walnoot en een appeltje. Wat wil je nog meer. En met het feit dat dit klassiek receptje binnen een kwartiertje op tafel staat, is er helemaal geen reden meer om het niet te maken.

Qua auteursrechten is het wel wat lastig. Ik verander namelijk (bijna) niets. Daarom link ik maar even door naar het echte recept. Bij wijze van bron vermelding. Ze hebben een leuk videotje op hun site waarin het hele recept uitgelegd wordt. Credits naar het gezellige Vlaamse mannetje dus.

  • Personen: 4
  • Tijd: 20 min.

Bekijk het hele recept: Witlof salade met Granny Smith, krokant spek, kaas en walnoot