Gado Gado zelf maken

Het geheim van een goede Gado Gado zit hem in een goede saté saus. Of eigenlijk pindasaus. Bij de (online)toko kun je pakjes met hele goede instant pindasauzen kopen van het merk Ratu Culinair. Niet heel goedkoop, maar kwaliteit kost geld. Logisch want er zit voor rond de 70% aan pinda’s in. Bij bijvoorbeeld Remia is dat maar 26%! De rest is (zet)meel en verdikkingsmiddel. Er zijn nog andere goede merken, maar Ratu is mijn favoriet.

Ratu voert een klassieke Gado Gado saus, maar ook een Petjel saus. Petjel is feitelijk de Surinaamse variant van Gado Gado. De saus is wat pikanter en met iets meer limoen, en dus ook wat frisser.

Als je je pindasaus op orde hebt is de rest echt heel makkelijk. Bovendien super snel en gezond. Zomers eet ik dit bijna wekelijks. En ‘s winters ook.

  • Personen: 4
  • Tijd: 20 min.

 

Bekijk het hele recept: Gado Gado

Hollandse Kip in het pannetje zelf maken

Het wordt weer steeds eerder donker buiten. De avondtemperatuur daalt richting nul. De wintertijd is al ingesteld en het is laat. Je hebt honger, weinig tijd en zin in een bord oer-Hollands eten:
Eureka, kip in het pannetje!

  • Personen: 4
  • Tijd: 30 min.

 

Bekijk het hele recept: Hollandse Kip in het pannetje

Klassieke Steak Tartare zelf maken

De Steak Tartare wordt steeds populairder in Nederland. Deze Franse klassieker van rauw, rood vlees is lekker mannelijk, vrij snel te maken en heerlijk met sla en frietjes.

De steak tartaar wordt gemaakt van gehakte biefstuk. Ook in Nederland noemen we dit Tartaar. Maar de Fransen brengen het veel verder op smaak en serveren het bovendien rauw. In Nederland bakken we ze vaker. De Fransen doen dat ook wel, maar dan heet het Steak Haché.  Het zelfde vlees, maar dan minder op smaak gemaakt (zout, peper, eventueel een eitje) en dat kort gebakken. Maar die maken we dus niet. We maken Steak Tartare. Scheelt weer een pan afwassen.

Het recept hieronder gaat uit van een hoofdgerecht. Als voor- of lunchgerecht kan hij natuurlijk ook, dan gebruik je gewoon (net iets meer dan) de helft. Wat chips in plaats van friet en een kleiner sla garnituurtje.

  • Personen: 2
  • Tijd: 25 min.

Bekijk het hele recept: Klassieke Steak Tartare

tuinerwtensoep met munt zelf maken

Een super simpele soep die zich voor meerdere gelegenheden leent!

De tuinerwtensoep  kan heel goed als voorgerecht in Duralex glaasjes met een toefje crème fraiche en een blaadje munt ter garnering.  Of als comfort food in een grote kom, met een crème fraiche naar eigen smaak toegevoegd en een grove roggeboterham met katenspek. Op de foto hieronder is er nog wat geroosterde paprika toegevoegd ter garnering.

  • Personen: 4
  • Tijd: 20 min.

tuinerwtensoep met munt

Bekijk het hele recept: tuinerwtensoep met munt

Marokkaanse rode linzensoep Vinny style zelf maken

Lekkere rode linzen soep, pittige en exotisch gekruid. De soep is echter niet helemaal origineel Marokkaans, omdatik er chorizo in verwerk (Vinny Style).

Aangezien chorizo niet echt halal te noemen is vallen de Moslims hier af denk ik. Maar dat is niet nodig; zonder chorizo (en met mergues) is hij zeker net zo lekker.

  • Personen: 6
  • Tijd: 30 min + 1 nacht besterven

Rode linze

Bekijk het hele recept: Marokkaanse rode linzensoep Vinny style