Eiersalade met groene saus zelf maken

Volgende week is het weer kerstmis. Aangezien er toch niemand komt eten, verwennen we ons zelf dus met een lekkere eiersalade. Hartstikke voedzaam en makkelijk. En omdat het kerst is serveren we hem met groene saus. Heel feestelijk.

Ook heel leuk met Pasen trouwens. Ei –> Pasen. Snap je?

Tip: Erg lekker in combinatie met een Schultenbräu. Of meer serieus, als ingrediënt tussen je Club Sandwich.

  • Personen: 4
  • Tijd: 20 min.
EierSalade snijden

Foto door: FotoosVanRobin

 

Bekijk het hele recept: Eiersalade met groene saus

Gremolata zelf maken

Gremolata is een klassiek Italiaans receptje – op basis van citroenzeste, peterselie en knoflook – dat op velerlei vlakken inzetbaar is. Het betekend zoiets als ‘vullen’ en de Italiaan zet het in bij stoofschotels (Ossobuco), over pasta’s en crostini’s en in soep. Het is krachtig van smaak en heerlijk fris. Bovendien is het heel simpel en klaar in een handomdraai.

Zelf gebruik ik het heel graag bij vis. Heerlijk over een gegrilde tonijnsteak of bij een schol- of tongfilet in combinatie met wat geklaarde boter.

  • Personen: 6 a 8
  • Tijd: 10 min.

Gremolata

Bekijk het hele recept: Gremolata

Citroen-Bieslook Mayonaise zelf maken

Een week of twee geleden werd ik – op basis van dehardegarde – gevraagd of ik intresse had om 1 maal per maand een culinaire blogpost voor de Bijenkorf te schrijven. Dat leek me leuk dus heb op hun verzoek een proef blogpost geschreven. Net als een reeks andere culinaire bloggers overigens. Helaas ben ik op basis van deze post niet geselecteerd. You win some, you loose some.

Toch zonde om mijn post in de vuilnisbak te gooien dus publiceer ik hem hieronder alsnog. Het recept om zelf de citroen bieslook mayonaise te maken staat helemaal onderaan overigens.

Jordanese Oma’s en Garnalen.

Vorige week heb ik een nieuwe woning betrokken in de Amsterdamse Jordaan. Op maandag en zaterdag is daar markt voor de deur en schijnt de voorjaarszon. En omdat de koelkast na de verhuizing nog helemaal leeg was heb ik me met frisse tegenzin tussen de langzaam lopende Jordanese oma’s begeven om boodschappen te doen.

Markt maakt me blij, inspireert me en doet me aan mijn jeugd denken. En er is op culinair gebied niets lekkerder dan de mierzoete smaak van jeugdsentiment. Een zure bom voor een gulden terwijl mijn vader een haring eet. En als ik tegenwoordig zelf een haring aan de stal haal, koop ik eigenlijk altijd ook een zure bom. Helaas heb ik nog geen zoon dus meestal geef ik die bom weg aan de tandeloze straatkrant verkoper. Die zal wel denken dat ik gek ben.

Bekijk het hele recept: Citroen-Bieslook Mayonaise

Stoofpeertjes – met hangop en kletskoppen zelf maken

Stoofperen. Klassiek Hollands en niet moeilijk. Gewoon lekker zo, of om te combineren tot prachtige desserts. Maar ook in combinatie met wild zijn ze voortreffelijk. Haute Cuisine van eigen bodem!

  • Personen: 4
  • Tijd: 150 min.
  • Letop! de Hangop maak je minimaal 4 uur van te voren. De tijd hierboven heeft betrekking op de stoofperen.


stoofpeertjes

Bekijk het hele recept: Stoofpeertjes – met hangop en kletskoppen

Thaise viskoekjes van kabeljauw zelf maken

Heerlijke Thaise viskoekjes op basis van kabeljauw. Makkelijk en een echte aanrader. Ze zijn zowel warm (vers) als warm (magnetron) als gekoeld erg lekker. Wel met chilisaus natuurlijk. En invriezen kan ook.

  • Personen: 2
  • Bereidingstijd: 20 minuten
  • Benodigdheden: staafmixer of keukenmachine.

viskoekjes

Bekijk het hele recept: Thaise viskoekjes van kabeljauw