Pittige zalmtartaar zelf maken

Topper als tussengerechtje of als (onderdeel van) een salade.

Dit recept is ontstaan als een noodgreep in de Blaffende Vis, waar we wel eens vergeten om de gerookte zalm die uit de vriezer komt tijdig en langzaam te ontdooien. Dan wil het in de lunch stress voorkomen dat een pak in zijn geheel in de Belgische oven gaat en iets te (snel) warm wordt  Gevolg: een pak gerookte zalm dat uit elkaar valt van ellende. Maar goed, weggooien is zonde. Toen ik een keer vloekend met een pak zalm in mijn handen stond, dat niet meer in plakken maar in hele kleine deeltjes het pak uit kwam bedacht ik het volgende recept.

  • Personen: 4
  • Tijd: 15 min.

Zalm Tartaar

Bekijk het hele recept: Pittige zalmtartaar

Carpaccio van Tonijn en Radijs zelf maken

Het is tegen Koninginnedag aan; radijs is vol in het seizoen. Dat weet toch iedereen?

Goed, radijs is dus een beetje vergeten groente. Ik liep even mijn kookboeken na en nergens staat radijs in de index. Ja, in het boek van mijn oma. “Lekker als vooraf. Goed wassen en geef er wat fijnzout bij.

Zelf die Dikke Johannes van Dam kent het niet. Schande! Ik ben dus zelf wat gaan aanklooien. Het recept hieronder is dan ook in ontwikkeling. En het zou dus leuk zijn als je mee ontwikkelt. Gewoon even roepen hoe het beter kan in de ‘comments’ hieronder.

Hoe dan ook; carpaccio van radijs dus. Beetje opgeleukt met tonijn.

  • Personen: 2
  • Tijd: 15 min.

radijs carpaccio

Bekijk het hele recept: Carpaccio van Tonijn en Radijs

gekonfijte ui met ansjovis op bladerdeeg zelf maken

Dit is ook een heerlijke tapa. Ik heb het laatst ook een keer als crouton gemaakt bij een vissalade. Is ook super. Snel en makkelijk. Een ideale borrelhap.

  • Personen: 4
  • Tijd: 30 min.

geconfijte ui met ansjovis

Bekijk het hele recept: gekonfijte ui met ansjovis op bladerdeeg

Kip in sinaasappelsaus met paprika en chorizo zelf maken

Ten eerste: credit where credit is due. Ik heb zitten nadenken hoe ik op dit recept ben gekomen en kwam tot de conclusie dat het een bewerking is van een recept dat ik van Alejandro (die dikke Chileen) ken: zijn sinaasappel escabeche van makreel, die overigens ook zeker een plek verdient tussen je recepten. Ik heb aan zijn basisidee chorizo toegevoegd en de makreel vervangen door kip.

Als tapa, maar zou ook uit te bouwen zijn naar een op zich zelf staand gerecht met de juiste garnituur (bijvoorbeeld pilav rijst met noten of tabouleh met munt).

Hier aangegeven hoeveelheden zijn voor ongeveer 4 personen als bijgerecht of tapa.

  • Personen: 4
  • Tijd: 25 min.

Kip in Sinaasappelsaus met Chorizo

Bekijk het hele recept: Kip in sinaasappelsaus met paprika en chorizo

Kaasboterhammen zelf maken

Kaasboterhammen. Mijn moeder maakte ze soms voor ons als ze geen zin of tijd had om te koken. Zij voelde zich dan ongetwijfeld schuldig, wij waren zielsgelukkig. Kaasboterhammen!

Jeugdsentiment dus. Maar afgezien daarvan is het een prima manier om van wat oud brood en drie afgekloven korstjes kaas (als als je mazzel hebt, heb je nog een beurs tomaatje)  een top maaltje te maken. Beetje crostini achtig. Heerlijk als tussendoortje of gewoon als je een keer geen zin hebt in een echte maaltijd en morgen wel weer over vitamines na denkt.

En vergis je niet; het zijn geen tosti’s. Tosti’s zijn de Jupiler league. Dit is Champions league.

  • Personen: 1 á 2
  • Tijd: 10 min.

kaasboterham

Bekijk het hele recept: Kaasboterhammen